середа, 22 жовтня 2008 15:58

Селян безкоштовно обстежують на цифрових флюорографах

Селян безкоштовно обстежують на цифрових флюорографах

До села Павлівка Калинівського району привезли флюорографічне обладнання, за допомогою якого виявляють туберкульоз. За даними райлікарні, в Павлівці найбільше хворих на туберкульоз. З початку року виявили чотири випадки. По району — 35. Із них 17 осіб можуть заразити оточуючих.

26-річна Наталія Гуменчук стоїть у черзі, щоб обстежитися на пересувному цифровому флюорографі.

— Нема коли їхати в Калинівку. Там ще й черга. Тре простояти кілька годин, — пояснює жінка. Вона тримає на руках 2-річну доньку Тетяну. Поруч стоїть старша донька Людмила, 7 років.

Жителів сіл Калинівського району обстежують протягом 40 днів. Пересувний флюорограф на цей строк дали в обласному тубдиспансері. Він переїжджатиме з села в село. Першочергово обстежуватимуть пенсіонерів, безробітних, інвалідів. Нині такі установки працюють у Хмільницькому та Тростянецькому районах.

— Найбільше туберкульозом хворіють чоловіки 35–50 років, — зазначає фтизіатр Калинівської райлікарні Людмила Дубовик, 39 років. — У районі зараз живе 140 хворих, які можуть заразити інших людей. У цьому році померло 12 чоловік.

— Мали свій пересувний флюорограф три роки тому, — розповідає заступник головного лікаря Калинівської райлікарні Юрій Житовоз, 42 роки. — Часто апаратура ремонтувалася. Хотіли з заводу нові деталі купити. А таке обладнання вже не випускають. Новий коштує десь півмільйона гривень. Старий флюорограф спишемо.

До машини рентгенообстеження заходять по двоє. Процедура триває 2-3 хв. Обстеження безкоштовне.

— На халяву і уксус сладкий, — роздягається Катерина Череско, 60 років. — Якби тут горілку давали, то й алкаші прибігли б.

Головний лікар села Наталія Чайкун розповідає, що медичні працівники заходили до кожного двору й просили обстежитися.

— Нашо воно мені треба. Заставляють стару бабу кудись ходити, — до флюорографа піднімається з ціпком Югина Ворона, 87 років. — Треба вже вмирати!

У Павлівці обстежили 241 особу. Результати отримають за два тижні. Дані будуть опрацьовані в обласному туберкульозному диспансері.

Зараз ви читаєте новину «Селян безкоштовно обстежують на цифрових флюорографах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі