середа, 25 червня 2008 18:58

Рузя Яцюк померла від правця

До реанімації Вінницької обласної лікарні Пирогова 14 червня привезли 72-річну Рузю  Яцюк із райцентру Оратів. Їй поставили діагноз — правець, важка форма. У жінки було затруднене ковтання, тягнучий біль у ногах, порушення мови. Через день пацієнтка померла.

— У неї на ногах були відкриті трофічні язви, вона лікувалася, але на городі сапала, — розповідає головний лікар Оратівської санстанції Ганна Заярнюк. — У селі, хто може стояти — усі працюють. Так і вона скоріше за все на тому городі й інфікувалася стовбняком.

Найчастіше інфікування правцем відбувається при колотих, різаних, забійних травмах. Коли до ран потрапляє земля і людина не щеплена.

— Імунізуватися від правця слід кожних десять років, — веде далі лікарка.

— В області щорічно реєструється від двох до шести випадків захворювання на правець, — додає 43-річний Степан Томин, завідувач епідеміологічного відділу обласної санстанції. — Торік інфікувалися чотири людини. Зазвичай, хворіють люди старші 60 років, які нехтують щепленнями.

Правець вилікувати важко. Летальність — до 80%. Щоб запобігти розвитку хвороби, при будь-якій травмі слід звертатися до медиків. Єдиний порятунок — щеплення. Роблять його протиправцевим анатоксином безкоштовно.

Рузю Яцюк поховали в Оратові. Жінка жила з донькою і зятем.

Зараз ви читаєте новину «Рузя Яцюк померла від правця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі