четвер, 27 грудня 2007 17:20

Русланові Костюку подарували квартиру

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Батьки тягнуть за вуха Руслана Костюка біля ялинки в родинному будинку, що у вінницькому мікрорайоні Пирогове. 1 січня в сім’ї потрійне свято: Новий рік, день народження Руслана та його діда Миколи
Батьки тягнуть за вуха Руслана Костюка біля ялинки в родинному будинку, що у вінницькому мікрорайоні Пирогове. 1 січня в сім’ї потрійне свято: Новий рік, день народження Руслана та його діда Миколи

На Новий рік 1996-го родині Костюків міська влада Вінниці подарувала однокімнатну квартиру. Таким чином намагалися збільшити народжуваність городян. Частково це вдалося, бо 1 січня в середині 1990-х років у Вінниці з"являлися на світ понад 20 немовлят. Зазвичай народжувалося п"ятеро-шестеро.

— Про це говорили в міському транспорті — настільки популярною була тема, — згадує медсестра обласної психлікарні 32-річна Наталя Костюк.

Вона детально пам"ятає день, коли народила єдиного сина:

— Строки вже підходили. Та мені сказали, що Новий рік відсвяткую вдома. Аж 31 грудня близько півночі відчула: пора. Чоловік відвіз мене у роддом N2. Щойно лягла в палату, як  по телевізору часи дванадцять відбили. До мене підійшов лікар, оглянув і сказав іти в родзал. А за кілька хвилин народився Руслан. Мене одразу привітали з квартирою.

— Жінка подзвонила додому і сказала, що за первоапрельську шутку ми получили квартиру, — розповідає 36-річний Сергій Костюк. — Воно і справді рівно дев"ять місяців — із першого квітня до першого січня. Я знав, що новорічної ночі дітям дають квартири. Але ж не думав, що матимемо такого щасливчика!

— Не всі раділи того дня, — веде далі Наталя. — У моїй палаті жінка штучно затримувала роди — хотіла бути першою в новому році. Як побачила, що хлопчик уже народився, так гірко плакала. Але ж це лотерея.

За сім місяців Костюки заселилися до помешкання в 9-поверхівці на вул. Заболотного. Звідти до центру міста їхати 10 хв. Кімната має площу 19 кв. м, кухня — 7. Нині орієнтовна ціна такої квартири — $50 тис.

— Дуже інтелігентний дім попався, — обіймає дружину за талію Сергій. — Сусіди — воєнні. Перезнайомилися з усіма, в гості на новосілля ходили. Жили там вісім років. Потім мама Наташі померла. Ми переселилися в село Пирогове. Тепер це частина Вінниці. Маємо переваги міста й села одночасно. Є водопровід, каналізація. І свіже повітря, озеро поруч. Школа близенько.

Жінка штучно затримувала роди — хотіла бути першою в новому році

У квартирі на вул. Заболотного ніхто не живе. Костюки чекають, доки підросте власник. Іноді родина приїжджає туди на вихідні. Коли затримуються в центрі міста, залишаються на ніч. Також у помешканні зупиняються родичі.

— У школі мені хлопці не вірять, що маю квартиру, — Руслан сідає за комп"ютер із плоским екраном.

Батьки подарували його на 10-річчя. Нинішнього року хлопець замовив мобільний телефон.

День народження на Новий рік святкує і Русланів дід Микола. Він мешкає у другій половині будинку.

За часів мера Дворкіса квартири у Вінниці отримали шість сімей, діти яких народилися 1 січня. Нині таких подарунків міська влада не робить. Кажуть: немає державної програми безкоштовного забезпечення житлом.

Зараз ви читаєте новину «Русланові Костюку подарували квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі