вівторок, 14 жовтня 2008 15:03

Родині Чумаків дали під житло колишній дитсадок

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Багатодітна родина Чумаків із сільським головою села Устя Валентином Траченком (зліва) біля колишнього дитсадка, який їм передали під житло. 11 жовтня священик отець Віктор освятив будинок та охрестив наймолодшу доньку Чумаків Руслану
Багатодітна родина Чумаків із сільським головою села Устя Валентином Траченком (зліва) біля колишнього дитсадка, який їм передали під житло. 11 жовтня священик отець Віктор освятив будинок та охрестив наймолодшу доньку Чумаків Руслану

11 жовтня багатодітна родина Чумаків із села Устя Бершадського району на Вінниччині охрестила шосту дитину — доньку Руслану. Хрестини поєднали з освяченням колишнього дитсадка, який торік передала їм сільрада.

— Будинок вони привели в порядок, — підводить до одноповерхової споруди зі супутникової антеною сільський голова Валентин Траченко, 61 рік. — Бо коли тут перестав діяти дитсадок, усе почали розтягувати. Чумаки можуть приватизувати будівлю, але поки що не готовий техпаспорт.

— Ще багато треба, аби довести до ума, — каже 38-річна Лариса Чумак. — Тут же 200 "квадратів" із верандою. Скла багато треба. Вікна старі, порозсихалися. Забор потрібен. Проблема з опаленням, бо на такий великий будинок тільки дві грубки. Вони обігрівають три кімнати, в решті — холодно. А це ж діти, вони вибігають, простужуються.

Лариса за спеціальністю зв"язківець-телефоніст. Після Чечельницького училища працювала дояркою в колгоспі. Від першого шлюбу з Василем Чекановим має двох доньок: 17-річну Оксану та Олену, 16 років. Обидві навчаються у Вінницькому ліцеї переробної промисловості.

Із другим чоловіком Ігорем Чумаком жінка народила ще чотирьох дітей. Вероніці — 4 роки, Вікторії — 3, Павликові — 2, найменшій Русланці 14 жовтня виповнився місяць.

Чумаки жили біля Ларисиної матері — інваліда І групи. Мають статус малозабезпеченої сім"ї. На дітей щомісяця отримують 1137 грн.

— Це сльози, а не гроші, — каже Лариса Володимирівна. — Он старших збирала на навчання, то ця тисяча не зогледілась, коли пішла. Взутися-вдягнутися дорого. А дешеве через два тижні розлазиться.

— У нас буває, що хліба в хаті нема, — приєднується чоловік. — Юрист порадив подавати на районний соцзабез у суд. Вони дитячі гроші приплюсовують до сімейного доходу і знімають відсотки. Коли Паша родився, то з 845 гривень відрахували 419. А коли кожних півроку поновлюють документи, то ми по два місяці без грошей сидимо. Добре, хоч у магазині на список пишуть. Та й люди в селі помагають. Віруючі раз дали гуманітарку. Сказали, якщо хочете отримувати постоянно, то хрестіться у нашу віру.

За світло й опалення Чумаки платять у повному обсязі. Пільги є тільки на оплату дитсадка.

38-річний Ігор раніше працював на цегляному заводі.

— Але Ларисі важко було одній справлятися із дітьми, — зауважує він. — Ще й мама — інвалід. То я розщитався і оформився доглядати хвору тьощу.

Чумаки мають 25 соток городу, три кози, кури.

— Ми в землі їх не огранічуємо, — говорить Валентин Траченко. — Хай беруть скільки треба. Торік подарували їм холодильник.

Він зазначає, що сільрада підтримує усі 26 багатодітних родин в Усті:

— Хотіли подати Ларисині документи на присвоєння звання матері-героїні. Тоді вона отримала б одноразову виплату 6300 гривень. Але треба, щоб п"ятій дитині було 7 років. А Паші тільки два.

Чотирьом багатодітним сім"ям Бершадського району за кошти місцевого бюджету підвели газ. Сім"ї Желовських із Бершаді, які мають шістьох дітей, надали одноразову допомогу на погашення кредиту за житло — 11,5 тис. грн. Одинокій багатодітній матері Тетяні Островерхій Дяківська сільрада безплатно надала оселю. У селі П"ятківка багатодітній сім"ї Годонюків будинок придбало місцеве господарство "Славутич". Дітлахи з багатодітних сімей безкоштовно харчуються в школах та дитсадках.

Зараз ви читаєте новину «Родині Чумаків дали під житло колишній дитсадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі