середа, 03 вересня 2008 18:11

Родина Заводнюків живе під електродротами

Жителька села Росоша Липовецького району 72-річна Антоніна Заводнюк та її родина вимагають забрати лінію електропередач з їхньої приватної ділянки.

— Коли прокладали цю високовольтну лінію, представники "Вінобленерго" не запитували ані сільську раду, ані мешканців, — каже зять Антоніни Володимир Польовий, 52 роки. — У державному архіві ми взяли довідку про розпорядження сесій сільської ради. Ніде не вказано, що було прийнято рішення про установку лінії.

Польовий скаржиться, що родина змушена ходити під дротами.

— Вони стоять посередині нашої ділянки, у 3 метрах від хати. Будеш у дощову погоду проходити повз лінії і можеш згоріти, — продовжує чоловік. — А на цій ділянці росте баштан, дерева, пшениця, грядки. Якщо не обробляти цю землю, ми втрачаємо 500 квадратних метрів. У 5 метрах від бесідки, в якій ми обідаємо, вечеряємо, стоїть високовольтний трансформатор. Поряд — гойдалка для онуків.

Польовий згадує, що в 1990-х "Вінобленерго" запропонувало Заводнюкам скласти кошторис перенесення лінії.

— Я зробив кошторис, — каже Володимир. — Вони сказали, що наступного року заложать у бюджет, проплатять роботи і перенесуть лінію. Досі нічого не зробили.

За підрахунками Польового вартість робіт становила 1 млрд купонокарбованців.

Місяць тому енергетики встановили вісім нових стовпів.

— Тепер навіть сіно немає як у двір завезти, — скаржиться Антоніна Гнатівна.

У "Вінобленерго" кажуть, що жоден проект не був здійснений без відома місцевих органів влади.

— Лінія виконана для електропостачання мешканців цього ж села, — коментує заступник технічного директора підприємства Руслан Ніколєнко, 60 років. — Електрифікація Росоші проводилася до приватизації земельних ділянок. На сесію сільради такі питання не виносилися. — Трансформатор установлено не на приватній ділянці, а в 7 метрах від огорожі. Лінія електропередач проходить по межі й частина дротів дійсно знаходиться над цією приватною ділянкою. Але це охоронна лінія.

Відкидає Ніколєнко звинувачення щодо шкідливого впливу лінії і трансформатора. Погано впливають на людину лінії напругою 110 кВт і вище.

— У нас повно ліній, які пролягають по приватизованим ділянкам. Що нам усі лінії позабирати? Це ж нереально, — обурюється він.

Зараз ви читаєте новину «Родина Заводнюків живе під електродротами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі