пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Ринви зі сталі служитимуть довше

Василь Нижник із Тульчина робить ринви з іржостійкої сталі.

— Навчив мене давній знайомий Олександр Сторожук. Він показав, як робиться покрівельний замок. Наголосив, якщо його за сьогодні зробиш, то будеш покрівельником й майстровитим бляхарем, — згадує чоловік.

За кілька днів Нижник навчився ремеслу. Почав перекривати хати на замовлення.

— Зараз бляхою ніхто будинків не криє, бо товщина металу 0,3–0,5 міліметра і більше двох років покрівля не стоїть, — зауважує. — Більше покривають металочерепицею під євро, шифером. А от водостічну систему часто заказують. Вона довго може прослужити й дешевша, ніж магазинна.

Василь Нижник демонструє, як він виготовляє ринви, жолобки, водостічні труби на власноруч змайстрованому пристрої. На трубу наварив залізну пластинку розміром із покрівельний замок. Вставляє в неї заготовлену бляшану смужку завдовжки 20 см. Прокручує її й отримує жолобок. Він завширшки не менше як 19 см, аби вода не хлюпала через край. На замовлення виготовляє також лійки та перехідні деталі між трубами — коліна.

Із листа оцинкованої бляхи, розміром 1х2 м у майстра виходить 10 погонних метрів жолобка. За 2-метровий бере 16 грн. У магазині такий коштує 20. За лійку править 60 грн, це на 15 грн дешевше, ніж у крамниці.

Водостічну систему чоловік монтує за 1–2 дні.

— Буває, що хати просто накривають і не ставлять водостоків. Щоразу, коли йде дощ, вода тече по стінах. Вони постійно мокнуть, і утворюється грибок. Тому треба робити водостік, — пояснює. — Система із нержавіючої сталі служитиме довше, ніж подібна пластикова.

Зараз ви читаєте новину «Ринви зі сталі служитимуть довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі