середа, 09 січня 2008 17:02

Риба найкраще ловиться в мікрорайоні Сабарів

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Пенсіонер Анатолій Трачук двічі на день приходить рибалити на Вишенське озеро у Вінниці. За день може зловити до півсотні маленькіх окунів. Із них варить трилітрову каструлю юшки
Пенсіонер Анатолій Трачук двічі на день приходить рибалити на Вишенське озеро у Вінниці. За день може зловити до півсотні маленькіх окунів. Із них варить трилітрову каструлю юшки

На Вишенському озері біля автомобільного мосту по вул. Юності у Вінниці на вихідні збирається до сотні рибалок. Більшість приходить не компанією, а поодинці. Кажуть, так безпечніше сидіти на льоду — менше навантаження на кригу. Ходять тихо, говорять пошепки — щоб не налякати рибу.

Крига під ногами потріскує. Коли мостом на вул. Юності проїжджає вантажівка, лід вібрує. Видно, як під ним підіймаються бульбашки повітря. Здається, ніби ходиш по тонкому склу.

73-річний Анатолій Трачук збирає речі. Біля нього невелика ополонка, пробита палицею із залізним наконечником — плешнею.

— Я по два рази на день можу приходити сюди. Живу рядом, — показує на багатоповерхівки по вул. Стахурського. — Їсти з собою не беру, нашо тягати?

Чоловік змотує волосінь на коротеньку вудку. Торік купив її на базарі. Колись майстрував такі сам.

— За два часа 40 плотичок і окуньків зловив на мотиль. А так тут і карасі, і підлящики водяться, — Анатолій Олександрович показує пакет із рибою розміром із палець. — Прийду додому й уху зварю. Для цього чищу її, кидаю в каструлю і дві кружки води наливаю. Овощів усяких кидаю, солі. Отака уха получається!

Чоловік складає рибу та вудку в металевий контейнер.

— Я змалку привик так віддихати, — каже Ткачук. — Получу від матері і втечу з вудкою на річку. Дома тим часом мама пересердиться. А як прийду, то й за рибу похвалить.

Директор вінницького клубу "Риболов" 59-річний Юрій Прокопенко каже, що в риби зимою меншає їжі й вона краще клює на приманку. За чотири години ловлі на льоду чоловік може впіймати 5–6 кг. Торік Юрій Андрійович взимку зловив щуку вагою 8 кг.

— У Вінниці найкраще ловити в мікрорайоні Сабарів біля плотіни, — розповідає чоловік. — Там сильне тєченіє, і з одного боку річка не підмерзає. Риба випригує розміром до локтя. За кілька годин можна наловити і плітки, і окунця з ладошку.

Зимою риба найкраще йде на металеву мормишку або мотиль, який вимивають із мулу. Сірникова коробка цих личинок коштує на ринку 5 грн. Їх вистачить на дві години лову.

— Не варто ловити зимою на ставках та озерах, — додає Прокопенко. — Там в основному водиться карась та лящ, а вони зимою сплять. У холоди непорушно стоять у зимувальних ямах глибоко на дні. А пліточка та окунець у ставках зараз до мізинчика величиною.

У 15-градусний мороз Юрій Прокопенко може просидіти на льоду до шести годин.

— Одягатись тільки тепло треба. І шарфа мати, щоб зав"язати щоки від морозу. Інакше шкіра може потріскатися, — додає він. — А от пити в мороз рибакам запрєщено. П"ять років тому я бачив, як мужик на рибалці в 20-градусний мороз врізав дуба, бо напився і не почуствував, як замерзає. Відтоді на льоду не п"ю взагалі.

Рятувальники щороку попереджають любителів зимової риболовлі, що безпечним може бути лід товщиною не менше десяти сантиметрів.

Зараз ви читаєте новину «Риба найкраще ловиться в мікрорайоні Сабарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі