Ексклюзиви
четвер, 28 червня 2007 07:03

Пшениці зберуть по 21 центнеру з гектара

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Під селом Михайлівка Вінницького району комбайнер господарства ”Михайлівське” Юрій Слезь  показує, що жне серпом пшеницю, яку неможливо скосити комбайном
Під селом Михайлівка Вінницького району комбайнер господарства ”Михайлівське” Юрій Слезь показує, що жне серпом пшеницю, яку неможливо скосити комбайном

На Вінниччині планують зібрати 2 млн т зерна — стільки, як і торік.

— Ми готові ще 30 тисяч тонн продати сусідам, які постраждали від посухи, — говорить начальник облуправління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко.

Цього року жнива розпочалися на 20 днів раніше. Пшениця сильно висохла. Це погіршує її якість.

— Таких ранніх жнив я не пам"ятаю за 15 років своєї роботи, — говорить Павліченко. — Йдемо на рівні з Одеською та Миколаївською областями. Можемо сподіватися на підтримку технікою від північних та західних областей.

До південних районів області вже звозять комбайни.

— Узяли кредит, купили старий німецький комбайн "Фергюсон", — киває на машину підприємець із Миколаївщини Юрій Мудрак, 36 років. — Німці, як 10 років відпрацює, продають. Ось у Муровані Курилівці направився, поможемо урожай збирати. Все одно додому на Миколаївщину нема чого їхати. Мої звонили — вигоріло вcе.

Середній урожай пшениці в області, за словами Анатолія Павліченка, 21 центнер із гектара. У Крижопільському районі – 26 центнерів. За даними на 19 червня, в області загинуло понад 14 тис. га пшениці. У критичному стані — 76 тис. га.

Продовольча компанія "Поділля" на полях під Крижополем планує зібрати 60–70 центнерів пшениці з гектара. "Поділля" розпочала жнива тиждень тому. Пшениця першого класу.

— Ми чітко дотримуємося сучасних технологій, – зазначає директор компанії Олександр Войтенко.

На один гектар пшениці "Поділля" витрачає до 3,4 тис. грн. Гроші йдуть на добрива, отрутохімікати, насіння. Серед найкращих сортів німецькі "Пошана", "Повага", "Ларс".

Минулого року "Поділля" закупила техніки на 131 млн грн — трактори "Кейс", "Джон Дір", машини "Компактомат". Іноземна сівалка, приміром, глибше саджає зерно — дістає вологої землі. Пшениця швидше проростає. Спеціалісти компанії їздять за досвідом у Бельгію, Німеччину. Четверо зараз стажуються у Франції. "Поділля" вісім років орендує землі у Томашпільському, Ямпільському та Крижопільському районах. Цьогоріч засіяли 28 тис. га пшениці. Керує "Поділлям" батько нардепа Петра Порошенка 71-річний Олексій Іванович Порошенко.

За Радянського Союзу в урожайні роки на Вінниччині збирали зернових до 40 центнерів із гектару.

Зараз ви читаєте новину «Пшениці зберуть по 21 центнеру з гектара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути