четвер, 21 квітня 2011 17:35

Приватну бібліотеку продають за 20 тисяч гривень

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Продавець магазину ”Емпік” у Вінниці Ольга Марущак показує найдорожчу книжку ”Італія — гастрономія”, яка продається за 1,5 тисячі гривень
Продавець магазину ”Емпік” у Вінниці Ольга Марущак показує найдорожчу книжку ”Італія — гастрономія”, яка продається за 1,5 тисячі гривень

Вінничанину 30-річному Григорієві Прищуку в спадок від діда дісталася бібліотека з п'яти тисяч книжок.

— Там є все, від класики до дитячої літератури, — розповідає. — Багато книг із риболовлі. Є класики української літератури: Шевченко, Франко, Леся Українка, російські — Пушкін, Єсенін, Гоголь. Трохи зарубіжної літератури: Зюскінд, Майн Рід. В останні роки дід перечитував серію "Жизнь замечательных людей".

Григорій боїться залишати книгозбірню без нагляду.

— Дід помер два місяці тому. Жив у Жмеринці, далеко від центру. Місцеві як тільки взнають, що присмотра за будинком нема, — книжки покрадуть. Дід збирав бібліотеку із 1960 року. Він погано чув, тому телевізор майже не дивився. Але дуже багато читав. Більшість видань недорогі — по 30, 40 копійок. Зразу думав перевезти бібліотеку у Вінницю. Але коли побачив, що вона займає п'ять стелажів, зрозумів, що в мою однокімнатку не влізе. Готовий продати за 20 тисяч гривень. Якщо буде реальний покупець — торгуватимуся. Виходить, що за кожну книжку правлю 4 гривні. Там є набагато дорожчі. Продавати частинами не хочу.

Прищук читати книжок не любить:

— То колись було модно мати домашню бібліотеку. Все, що хочу прочитати, качаю в інтернеті. А паперова книжка цінності для мене не має. Останню читав два роки тому — фантастика "Зоряні війни", ще колись "Гаррі Поттера". Але не тому, що хотів, а тому, що всі її читали.

Великі книгозбірні мають удома екс-губернатор Олександр Домбровський, його заступник Валерій Коровій, екс-голова облради Григорій Заболотний.

У Коровія і Заболотного переважно видання на економічну тематику. У Домбровського в бібліотеці близько п'яти тисяч книжок. Найбільше історичних,  економічних та філософських.

1500

Стільки гривень коштує книжка "Стиль успішних жінок" у вінницькій книгарні "Емтік". За таку ж ціну продають "Італія — гастрономія". В ній описано кожен район Італії, особливості вирощування продуктів та їх приготування. Найдорожча книжка, яка була у продажу, — колекційне видання творів Шевченка. Його купили на подарунок за 3 тис. грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Приватну бібліотеку продають за 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі