середа, 07 травня 2008 19:39

Приватний розсадник дає 100 тисяч гривень на рік

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Андрій Левицький у власному  розсаднику біля будинку в селі Пирогово неподалік Вінниці. Чоловік показує троянди у контейнері. Їх можна садити в землю протягом року навіть у спеку. Потрібно лише розрізати контейнер
Андрій Левицький у власному розсаднику біля будинку в селі Пирогово неподалік Вінниці. Чоловік показує троянди у контейнері. Їх можна садити в землю протягом року навіть у спеку. Потрібно лише розрізати контейнер

Вінничанин 52-річний Андрій Левицький має власний розсадник троянд. Саджанці продає протягом року в пластикових та дерев"яних контейнерах.

При вході до будинку в целофанових пакетиках із ґрунтом стоїть кілька сотень кущів.

— Це спеціальна технологія, — пояснює чоловік. — Висаджувати саджанці у відкритий ґрунт можна протягом року, навіть у літню спеку. Треба розрізати пакетик і висадити рослину.

Все подвір"я та сусідські ділянки засаджені трояндами.

— Орендую землю у сусідів, — сміється.— Їм нічого не плачу, вони насолоджуються квітами.

Кущі розсаджені на відстані 40 см. Людям не радить розміщувати так густо. Мінімально — 1 м.

Вирощувати саджанці на продаж Андрій почав 20 років тому. Раніше садівництвом займався його батько.

— З дитинства тато вчив, як обрізати троянди, як висаджувати, — розповідає чоловік. — Я не хтів цим займатися. А потім зрозумів, що вигідно.

Андрій Максимович працював тренером дзюдо у вінницькій спортшколі. Він кількаразовий чемпіон України.

— Кинув усе, — махає рукою. — Квіти забирають весь вільний час. Зразу працювали разом із дружиною Тетяною. Тепер найняв кілька робітниць.

Про зарплатню Левицький говорити не хоче. Каже, що платить  непогано.

Один маленький саджанець троянди коштує 15 грн. Розкуповують їх на сільськогосподарських виставках та в квіткових магазинах. За рік чоловік заробляє майже 100 тис. грн.

— За три дні можу продати тисячу саджанців, — каже.

На хімікати та щеплення для рослин садівник тратить третину прибутку.

— Від шкідників троянди треба обприскувати щомісяця, — пояснює. — Якщо дощова погода, кроплю троянди щотижня. Тоді мають товарний вигляд.

Найвигідніше продавати рослини, коли зацвітуть

Саджанці Андрій замовляв через інтернет по 20–25 грн. Нові сорти купував на квіткових виставках.

— Попадав на уловки молдаван, — сміється чоловік. — Бувало, замовляєш дорогий сорт. На малюнку вона гарна, та з їхнього саджанця виростає звичайний шиповник.

Найвигідніше продавати рослини, коли зацвітуть.

— Тоді ціна зростає в десять разів, — говорить він. — Людина бачить, що купує. Бувало, влітку оформляємо подвір"я. Висаджуємо, і за день з"являється цвітущий розсадник.

Людям, які купують саджанці, Андрій Левицький радить питатися сорт троянд. Також з"ясовувати, чи тепличні кущі.

— Куплять саджанці тепличних рослин. Садять надворі, кущ за кілька місяців гине, — пояснює чоловік. — А гроші вже не повернеш.

Живими квітами Левицький не торгує. Каже, що насолоджується ними вдома.

Мартинюки продають кущі вдома

Віталій та Любов Мартинюки із села Жовтневе Калинівського району п"ять років вирощують і продають саджанці троянд. На городі мають п"ять-шість тисяч кущів 100 сортів.
— Починали з 500 кущів, — хвалиться Віталій Мартинюк, 50 років.
Раніше Мартинюки торгували саджанцями на ринку в райцентрі. З"явилися постійні покупці. Нині по троянди приїжджають до них додому. Кущ викопують із землі перед покупцем. За один беруть 5 грн. На місяць заробляють не більше ніж 1,5 тис. Планують збільшити ціну до 7 грн.
На кількох сотках Мартинюки садять троянди по сортах, щоб не сплутати. Підживляють землю мідним купоросом та селітрою. Обробляють квіти пундазолом — препаратом від мучнистої роси, ржавіння, чорної плямистості.
— Найчастіше купують жовті та білі троянди, — каже Любов.

Тетяна САРАХАН

Зараз ви читаєте новину «Приватний розсадник дає 100 тисяч гривень на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі