четвер, 21 серпня 2008 20:43

Приміщення школи віддали в оренду підприємцю

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Одиннадцятикласники школи №1 у селищі Чечельник  Олександр Мазурков та Оксана Міньковська допомагають класному керівнику прибирати в класі перед початком навчального року. Вони мили вікна, підлогу, вішали стенди
Одиннадцятикласники школи №1 у селищі Чечельник Олександр Мазурков та Оксана Міньковська допомагають класному керівнику прибирати в класі перед початком навчального року. Вони мили вікна, підлогу, вішали стенди

Рішенням сесії Козятинської райради закрили школу в селі Куманівці. Тут навчалися 22 дитини.

— Всіх дітей переведуть у Миколаївську школу, — каже голова сільради Володимир Гижа. — Для них купили шкільний автобус на 28 місць. На навчання їздитимуть за 20 кілометрів від села.

Батьки кілька місяців добивалися, щоб залишити школу. Та нічого не змогли вдіяти.

— Шкільне приміщення віддали в оренду на 50 років мєсному прєдпрєніматєлю, — розповідає 58-річна Галина Козлова. — Там і парти вже повиносили і стіни почали обдирати. Зразу хтіли наших дітей відправити у Пиківецьку школу, але батьки не захтіли.

У Миколаївці велика двоповерхова школа.

— Добре, що автобус дадуть, — говорить жителька села Галина Тимощенко, 46 років. — Торік моя донька пішла у старші класи, мусіли для неї винаймати квартиру в селі Перемога. Бо в нас старших класів не було. За місяць платили 150 гривень. Тепер щодня будемо її бачити, проконтролюємо, допомагатимемо. А то даси на тиждень грошей, а куди вона їх діне, шо купує — не знаємо.

Після закриття школи 12 вчителів втратили роботу. Управління освіти запропонувало їм роботу в інших селах.

Найбільше дітей було у 8 класі — п"ятеро

— Чому вони тут би навчилися? Змалку відстають від міських дітей. А в Миколаївці — і комп"ютери, і спілкування, і спорткомплекс. Там ще й музей чеської культури є. Раз на рік приїздять чехи, в дітей є можливість побувати у Чехії, — розповідає мати двох школярів Олена Козловська.

У селі Мишарівка Теплицького району відділ освіти запропонував жителям села реорганізувати дев"ятирічну школу в чотирирічну. Торік тут вчилися 32 учні. Але громада не погодилася на це.

— На сході села за участю голови райдержадміністрації та представників відділу освіти люди проголосували проти реорганізації школи, — повідомила заступник начальника Теплицького райвідділу освіти Валентина Воловодівська. — Тож з 1 вересня діти там навчатимуться. Хоча класи — маленькі. Найбільше дітей було у 8 класі — п"ятеро. Ми вирішуватимемо питання про створення у Мишарівці навчально-виховного комплексу школа-сад.

В області працюють 849 шкіл. Із них 142 мають менше 40 учнів. За оперативною інформацією, управління освіти цьогоріч запланувало припинити навчання у сімох школах. Ще дев"ять мають реорганізувати.

У Калинівському районі у школах сіл Баківки, Грушківцях, Нападівки, Польової Лисіївки, Райках, Іванівської Слобідки не буде дев"ятих класів. У Байківці та Шепіївці — других класів. У Жигалівці – шостого.

— Діти навчатимуться індивідуально, — пояснює начальник Калинівського райвідділу освіти Леонід Мацера, 51 рік. — Вчитель займатиметься із кожним школярем окремо. Спочатку піде до Марії, потім до Миколки, далі до Степана. Закони не дозволяють нам навчати їх разом. А клас формується з п"яти учнів. Нині говорять про те, щоб в сільських школах зробити клас із трьох дітей.

Вчителі, які не матимуть потрібної кількості годин, викладатимуть у кількох школах, аби заробити на ставку.

— Кадри вчителів у нашому районі повністю укомплектовані, — запевняє Леонід Михайлович. — Тільки в селі Байківка немає вчителя англійської мови. Якщо не знайдемо, то приїжджатиме із сусіднього.

У районі важко знайти роботу молодим вчителям. Цього року Вінницький педуніверситет направив на роботу до Калинівського району 23 випускників. Працевлаштовано — вісім.

До Рівненської школи дітей возитимуть "бусом"

У селі Рівне Мурованокуриловецького району 1 вересня відкриють нову школу. Тепер будівельники закінчують ремонт.
— Неофіційно школу-сад відкрили торік, — зізнався сільський голова Григорій Якимчик, 52 роки. — Кабінети там гарні, є комп"ютерний клас. Але ще не були зроблені актовий зал, майстерня, благоустрій подвір"я. Тому додатково виділили мільйон 600 тисяч гривень.
Школа розрахована на 200 учнів. Відвідують її 140 дітей з чотирьох сіл — Рівного, Дружби, Нишівець та Жеребилівки. На заняття школярів привозять "бусом", який райвідділ освіти придбав за програмою "Шкільний автобус".

Зараз ви читаєте новину «Приміщення школи віддали в оренду підприємцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі