четвер, 27 серпня 2009 18:45

При дитині не можна критикувати вчителів

— Більшість шестиліток ще до школи вміють читати, рахувати і знають назви вимерлих динозаврів. Однак інтелектуальна готовність дитини ще не означає, що вона буде успішною у школі, — вважає кандидат психологічних наук Надія Чорноусенко, 51 рік. — Іноді навіть найерудованіші вундеркінди не здатні бути самостійними, не вміють спілкуватися з дітьми і дорослими. Тому діагностувати дитину на її особистісну готовність до школи слід за рік-два до початку шкільного навчання.

Як у дитини сформувати позицію школяра?

— Батьки мають пояснити, що школа — це нове, серйозне заняття в житті дитини. Таке ж важливе, як робота для дорослих. І вранці вона, як тато і мама, іде не гратися в дитсадок, а на роботу. Тоді це переживається дитиною, як її власна потреба. Саме так свого часу я пояснювала своїм донькам. Добре також розповідати дітям позитивні історії зі свого шкільного життя.

Як організувати навчальний процес першокласника?

— Важливо привчити до режиму. У жодному разі навчання не може бути на шкоду сну. Інакше це призведе до неврозів. У шість років дітки швидко втомлюються. Особливо під час занять із письма. Їхні незміцнілі кисті рук потребують відпочинку. Тому час від часу слід робити гімнастику для пальців в ігровій формі.

Часто вже через два-три тижні занять діти відмовляються ходити до школи.

— Це сигнал, що батьки десь припустилися помилки. Тому я завжди наполягаю, аби дорослі обов"язково побували хоча б на кількох уроках. Побачили, які вимоги ставить учитель, яке навантаження дає. Батьки мають співпрацювати з учителем. Цікаво, що добре підготовлені до школи діти схильні ідеалізувати вчителя, який стає для них незаперечним авторитетом. Тому жодної критики на адресу учителів. Інакше в дитини виникне внутрішній конфлікт.

Що робити, коли дитина гіперактивна?

— Сьогодні багато гіперактивних дітей. Їм важко всидіти навіть 30 хвилин. Це як інфекція. Тут слід виявити максимум терпіння. У жодному разі не кричати і не порівнювати з іншими дітьми, бо це призводить до формування комплексу неповноцінності.

Зараз ви читаєте новину «При дитині не можна критикувати вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі