четвер, 03 лютого 2011 17:21

"Поставив тритарифний лічильник, тепер жінка стірає по ночах"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Електромонтер з вінницьких міських електромереж Сергій Адамчук
Електромонтер з вінницьких міських електромереж Сергій Адамчук

"Раньше грубами топили, а тоді поставити електроопалення. Всі кричали, що це дуже вигідно, бо ж електрика дешева", — розповідає 40-річний Ігор Мізик із села Серединка Бершадського району.

Газу в селі немає, тому на кухні в Мізиків стоїть комбінована варочна панель — половина електрична, половина — підключена до балона з газом. Мають електродуховку, мікрохвильовку, електрочайник, холодильник, пральну машину. Воду набирають за допомогою насосної станції, підігрівають у бойлері.

— Тільки один бойлер на 50 літрів води в день бере 16 кіловат електроенергії. У місяць  набігає 450. Я вже мовчу за опалення. Котел бере близько 60 кіловат, а ще жінка часом хоче спекти якогось пиріжка, то включає електродуховку. Плюс світло, телевізор.

Ігор Мізик каже, що витрати електроенергії на день становлять близько 78 кіловат. На місяць витрачає понад 2 тис кВт. За старими тарифами родина платила 438 грн.

— Я порахував, що за новими тарифами на електрику в мене піде близько 600 гривень на місяць. Подорожчання на 200 гривень для нас — катастрофа, бо ще ж треба гроші на харчі, балонний газ, одяг. Вирішили, що будемо економити.

Ігор працює водієм у Бершаді, його дружина — домогосподарка, мають двох синів. Дохід родини 2500 грн на місяць — зарплата Ігоря та гроші, отримані за молоко.

— Спочатку нам радили поміняти в хаті всі електролампочки на економні, але то мізерна економія. Недавно поставив тритарифний лічильник, тепер жінка стірає по ночах. Наводить будільнік і кожні два часа бігає до тої стіралки. Вночі електрика найдешевша. Але дорого користуватись електроенергією зранку і ввечері, лишній раз чайник не включаю.

Мізику порадили встановити альтернативний котел на твердому паливі.

— У мене тесть возить з Італії такі котли, які спалюють всьо: від мусора до соломи. То я планую поставити такий котьол собі. Буду палити ним удень, коли електрика дорога. А вночі буду вмикати електричний. Я рахував, що витрати на електрику мають зменшитися десь на 40 відсотків.

Для збереження тепла чоловік також планує встановити металопластикові вікна.

— Мені порадили трикамерні, вони добре зберігають тепло, й енергії на обігрів будинку буде йти значно менше, — додає. — Хороше вікно не менше тисячі обійдеться. Старі дерев'яні пропускають холод. Я забив їх клейонкою, але в хаті стало темно, і я раніше включаю лампочку. Розрахували, що будемо брати вікна щомісяця по одному, так до літа заміню всі.

В обласному управлінні "Вінницяобленерго" кажуть, що протягом року електрика знову дорожчатиме. 1кВт має коштувати 0,83 грн, так зараз платять підприємства.

— З 1 лютого ввели граничні норми. Ціна залишається незмінною, якщо сім'я використовує 150 кіловат електроенергії в будинках без електроплит і 250 — у будинках з електроплитами. При оплаті за електроенергію потрібно буде вказувати до 150 кіловат старий тариф, від 150 — новий, — говорить комерційний директор "Вінницяобленерго" Віктор Ящук. — Середнє споживання електроенергії в області на сім'ю — 152 кіловати. 190 кіловат у середньому щомісяця використовують жителі Вінниці. У приватному секторі — 280 кіловат, у будинках із електроплитами — 330.

Телевізор потрібно вимикати з розетки

Електроприлади в режимі очікування також споживають електроенергію. Найчастіше залишають увімкненим у розетку телевізор. Так він додатково споживає 9 кВт енергії на місяць.

DVD-плеєр у режимі очікування "бере" 8 кВт, комп'ютер — 7, мікрохвильовка — 8, електрочайник — 6, вимикачі з підсвіткою — 2. На рік набігають зайві 300 кВт.

Зараз ви читаєте новину «"Поставив тритарифний лічильник, тепер жінка стірає по ночах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі