понеділок, 26 грудня 2011 00:15

Поліклініки для дітей і дорослих об'єднають

Автор: фото: Аріна Кантоністова
  Лікар-педіатр Галина Собченко оглядає 4-місячну Анастасію в кабінеті поліклініки №3 по вулиці Космонавтів у Вінниці
Лікар-педіатр Галина Собченко оглядає 4-місячну Анастасію в кабінеті поліклініки №3 по вулиці Космонавтів у Вінниці

У Вінниці почали створювати центри первинної медико-санітарної допомоги. Їх буде сім. В одній будівлі об'єднують поліклініку для дорослих і дітей.

13 грудня до поліклініки лікарні №1 на Хмельницькому шосе, 96 приєднали поліклініку для дітей №3, що була на вул. Космонавтів, 30.

— Подзвонила наша участкова, сказала щоб срочно пройшли обстеження, — розповідає 29-річна Марина Ланченко. 19 грудня вона прийшла на прийом у поліклініку на вул. Космонавтів із донькою 10-місячною Ольгою. — Бо поліклініка працює до 23 грудня, а де будуть лікарі з понеділка, ніхто не знає. У коридорах довжелезні черги. Така перестановка нікому не нравиться. Усі возмущаються: діти не мають бути рядом із бабою, яка кашляє.

Марина з донькою потрапляє до педіатра через 2,5 год.

— У нас проблеми з очима, треба до окуліста. А їх уже перевели на Хмельницьке шосе, — каже, виходячи з кабінету.

— Міський транспорт від Космонавтів не ходить, а маршрутки мамочок із колясками не беруть. Доведеться йти пішки. Там своя черга, знов стоятимемо.

У поліклініці на Хмельницькому шосе найбільша черга біля кабінету єдиного гастроентеролога. Зібралися до 20 людей.

Біля вікна реєстратури свариться Марія Філіпська, 73 роки:

— Чого я не можу до врача попасти? Записалася на сьогодні до кардіолога. Зробила кардіограму. Але він не схотів приймати. Каже, тільки з направленням від терапевта. Нащо мені той терапевт, як у мене серце хватає?

— Зараз безлад у лікарні, — говорить керівник новоствореного центру Тетяна Малик. Раніше очолювала дитячу поліклініку. — Коли об'єднання пройде, усе наладиться. Будуть чітко розписані кабінети, зрозуміло, куди йти. У нас первинна медицина, а значить тут прийматимуть лікарі сімейної практики. Вузькі спеціалісти для дорослих будуть у колишньому стаціонарі. Щоб уникнути черг під кабінетами, створили зошити запису до вузьких спеціалістів.

— По області перші центри медико-санітарної допомоги цього року запрацювали в містах Бар, Козятин, у Жмеринському і Муровано-Куриловецькому районах, — пояснює начальник обласного управління медицини 42-річна Лідія Діденко. — Багато організаційних питань, але все налаштовано на покращення медичного обслуговування. Загалом плануємо зробити в області 18 госпітальних округів. У кожному працюватиме багатопрофільна лікарня і заклади первинної допомоги, де обстежуватимуть терапевти, прийматимуть пологи, робитимуть нескладні хірургічні операції й реабілітуватимуть після хвороб.

 

"Уперше задумалася, щоб поміняти професію"

Депутати міської ради Ладижина не підтримали проекту реформування медицини.

— 10 років тому, коли створювали кабінети сімейної медицини, обіцяли платити по 5 тисяч. Навантаження збільшилося втричі, а зарплата — майже не змінилася. Зараз теж обіцяють багато платити, — каже ладижинський лікар Валентина Гуменна. Вона депутат міської ради. — Щодня на прийомі може бути по 40-50 людей — вислухати всіх просто неможливо. Щойно ось повернулася з семінару — хочуть сімейним лікарям передати ще й вагітних. Знаєте, оце вперше задумалася, щоб поміняти професію.

 

Зараз ви читаєте новину «Поліклініки для дітей і дорослих об'єднають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі