понеділок, 22 вересня 2008 18:57

Початок посівної перенесли через зміни клімату

15 вересня на Вінниччині розпочалася посівна кампанія.

— Оптимальні строки посіву на Вінниччині багато років були з 5 по 15 вересня, — каже 58-річний Анатолій Павліченко, керівник управління агропромислового розвитку Вінницької обладміністрації. — Але клімат міняється, температурний режим уже інший. Тому науковці й практики рекомендують нам проводити посівну з 15 по 25 вересня.

На Вінниччині планують засіяти майже 400 тис. га озимих. Уже посіяли ріпак на 134 тис. га.

Керівникам сільгосппідприємств Анатолій Павліченко радить дотримуватися науково-обґрунтованих норм.

— Не можна орієнтуватися тільки на ринок, — зазначає він. — Трапляються перекоси, які призводять до порушення родючості ґрунту. І ринок відповідно реагує зниженням цін. Цьогоріч на початку жнив за тонну ріпаку платили три тисячі гривень, а до кінця жнив — не більше 2200. Тому сіяти треба різне.

Павліченко вважає, порушників системи землеробства треба притягати до відповідальності.

— Порушення були в окремих господарствах, а в цілому по області — у рамках допустимих норм, — продовжує. — Урожай 2008-го зібрали як ніколи — майже 2,7 мільйона тонн зернових ранньої групи. Ще є 170 тисяч гектарів кукурудзи, після збору якої матимемо три мільйони усіх зернових.

Цього року господарства Вінниччини отримають не менше 250 млн грн державної дотації.

Зараз ви читаєте новину «Початок посівної перенесли через зміни клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі