понеділок, 17 жовтня 2011 05:45

Підвісний міст у Хмільнику ремонтував мер

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Жителі Хмільника міняють троси на підвісному мості, який веде з центру міста до їхнього мікрорайону. Щодня по ньому ходить близько 1000 людей
Жителі Хмільника міняють троси на підвісному мості, який веде з центру міста до їхнього мікрорайону. Щодня по ньому ходить близько 1000 людей

11 жовтня у місті Хмільник відремонтували підвісний міст через річку Південний Буг.

По ньому ходять близько тисячі жителів з провулків Фрунзе та Ворошилова. Це — найкоротший шлях до центру міста. Інакше потрібно йти в обхід 2 км.

— Міст побудований 25 років тому, — каже місцевий 67-річний Петро Петрук. — Завжди ремонтували його власними силами, але цього року міст дуже прогнувся, бо протерлися троси, які його тримали. Обходити далеко. Коли йду в церкву через міст, дорога займає 15 хвилин, а якщо йти в обхід — майже годину.

Петро Петрук написав заяву до міськради про аварійний міст три місяці тому, але відповіді не отримав.

— Раніше міст ремонтували місцеві жителі, допомагав начальник водоканалу. І як тільки зверталися про допомогу, нам одразу присилали працівників, щоб полатати дири, — продовжує Петрук. — Цього року тим мостом стало страшно ходити.

У Хмільнику є чотири мости. Три — в хорошому стані. Торік облавтодор відремонтував два.

— Попросив директора машзаводу, і він зробив з'єднання для 35 метрів троса на цей аварійний місток, — розповідає 52-річний Василь Грушко, міський голова Хмільника. — 11 жовтня зібрав місцевих жителів, вони натягнули новий трос. Ні копійки не потратили з бюджету. Проблема була в тому, що той місток не був на балансі міськради, а відповідно я не міг виділити кошти на його ремонт з місцевого бюджету.

В облавтодорі не називають загальну кількість мостів у Вінницькій області, посилаючись на засекреченість інформації. Так само не розповідають про об'єкти, які потребують першочергового ремонту. Лише кажуть, що в області п'ять мостів в аварійному стані. Цього року розпочнуть будівництво нового мосту в селі Токарівка Жмеринського району. На це з держбюджету виділили 6,3 млн грн.

— Старий міст у дуже аварійному стані, — розповідає 66-річний Аркадій Мендельський, сільський голова. — Його будували до Другої світової війни. Стійки відійшли, підмило дамбу.

Міст сполучає Барський і Жмеринський райони. Ним щодня їздять рейсові автобуси, машини. Кілька років тому місцеві встановили знак на мосту, що проїзд вантажівок вагою понад 3 т заборонено.

— Про те, що міст може завалитися, писали в усі інстанції і від сільради і від селян, — продовжує Мендельський. — Писали навіть президенту. Звідти приходила відповідь, що кошти обов'язково виділять, але надійшли вони лише у квітні цього року. А ремонт розпочали наприкінці вересня. По старому мосту страшно їздити. А там щодня ходить шкільний автобус.

Поряд зі старим мостом почали будувати інший — завширшки 7 м і завдовжки 14. Планують здати до грудня цього року.

— Спішимо, щоб вибрати кошти до кінця року, — продовжує голова. — Якщо в селі є проблема з мостом, треба не боятися, а писати всім селом колективні заяви, щоб влада знала про проблему. Коштами сільради це не вирішиш, бо це мільйони гривень.

2011 року управління облавтодору здасть капітально відремонтований міст на об'їзній дорозі навколо Вінниці. Торік здали мости у Ямпільському районі та в місті Калинівка.

Зараз ви читаєте новину «Підвісний міст у Хмільнику ремонтував мер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі