пʼятниця, 30 травня 2008 18:38

Першу приватну друкарню вигнав на вулицю депутат

Автор: фото: Василь БОГДАН
  Микола Кротенко: Видавництво ”Континент-Прим” увійшло в п’ятірку кращих приватних видавництв країни
Микола Кротенко: Видавництво ”Континент-Прим” увійшло в п’ятірку кращих приватних видавництв країни

Дев"ятий рік в Україні в останню суботу травня відзначають День видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. Сьогодні в країні зареєстровано понад 3 тис. видавництв. У Вінниці — шість.  "Континент-Прим" — перше приватне видавництво в місті. Воно з"явилося 1 квітня 1993 року.

— Спочатку ми готові були видавати все, що завгодно, аби якось заявити про себе, — згадує директор 43-річний Микола Кротенко. — Першою стала брошурка на 80 сторінок Антона Драгана "Пам"ятаймо про Вінницю" про сталінські репресії. Щоб видати її, ми знайшли онучку автора в Сполучених Штатах.

Як почуваєтеся поряд з іншими видавництвами?

— Спочатку було добре. Без стартового капіталу заробили грошей на офсетну друкарню. 2000-го на поліграфічний ринок Вінниці прийшли гравці із серйозним капіталом, який у сотні разів перевищував наші можливості. Але за цей час ми навчилися видавати гарні книги. Видавництво ввійшло в п"ятірку кращих приватних видавництв країни. Наша "Велесова книга" 2006-го була в Україні книжкою місяця.

Кажуть, нещодавно вас розорив народний депутат із Партії регіонів?

— Так, він прийшов одного дня у приміщення, яке орендувала друкарня і заявив: "Я — новий власник приміщення". Він, умовно кажучи, ногою викинув нас звідти. Офсетну друкарню довелося продати. Книги не перестали видавати. Але обсяги видавництва зменшилися втричі.

Як виживаєте?

— Освоїли роботу із натуральною шкірою. Поліграфічно-шкіряні вироби робимо у місті найякісніше. Тиражі на такі вироби із натуральної шкіри маленькі, але продукція є ексклюзивом.

2006 року реалізували некомерційний інтернет-портал "Поезія та авторська пісня України". Сьогодні це найпопулярніший тематичний портал у творчому середовищі України. Можна безкоштовно скачувати пісні бардів. Тут відкрито сторінки 220 авторів, які є творчою елітою країни. Два роки поспіль організовуємо та проводимо Всеукраїнський поетичний фестиваль "Підкова Пегаса". До нього видали 15 поетичних збірок у серії "Знайомство з автором". Цю серію помітили в Росії. Московський журнал "Знамя" написав про нас статтю на чотирьох сторінках.

Якби ви починали все спочатку, що змінили?

— Назвав би видавництво без підтексту масштабності, а наприклад, — "Равлик". Мені допомагає дружина Ірина. Син Євген навчається на четвертому курсі Вінницького технічного університету, а донька Інна — у кооперативному коледжі. Сподіваюся, вони продовжать нашу справу.

Зараз ви читаєте новину «Першу приватну друкарню вигнав на вулицю депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі