четвер, 16 грудня 2010 17:41

Перед приватизацією потрібно зробити косметичний ремонт

— 6 грудня президент Віктор Янукович дав доручення пришвидшити приватизацію гуртожитків, — розповідає начальник Вінницького міського управління житлового господарства Сергій Кушнір. — У місті 78 гуртожитків, із них не приватизовані — 13.

Що мають зробити мешканці, щоб приватизувати свої кімнати?

— Привести гуртожиток у належний санітарний стан: зробити косметичний ремонт кухонь, санвузлів. Ніхто не вимагає капітального ремонту, але принаймні пофарбувати стіни й побілити стелю. В нас є такі гуртожитки, що туди зайти страшно. Також потрібно взяти дозвіл у санстанції перейти на прямий розрахунок із міськими електромережами. Тоді в кожного жителя буде свій лічильник і своя розрахункова книжка. Додаткових умов більше ніяких. Коли виконають ці, приймаємо рішення на сесії міськради про надання гуртожитку дозволу на приватизацію. І потім мешканцям дозволяють приватизувати кімнати.

У середньому приватизація кожному мешканцю обійдеться у півтори-дві тисячі гривень.

Куди і з якими документами звертатися людям?

— Паспорт, документи, що дають право на проживання, й довідку з жеку про кількість мешканців потрібно принести в бюро технічної інвентаризації. Вони роблять технічну документацію кімнати, бо часто розміри, заявлені в планах гуртожитків, не відповідають тому, що є насправді. Потім готують документи на право власності.

Мешканці будинків малосімейного типу і гуртожитків мають якісь привілеї?

— У будинках малосімейного типу, крім своєї кімнати, можна приватизувати ще якусь частину території, яку мешканці використовують і це питання узгодили із сусідами. Скажімо, кладовку чи частину коридору. В гуртожитках можуть претендувати лише на свою кімнату. Після приватизації дозволяється  її продати, передати у спадок чи подарувати.

Які гуртожитки міста найпроблемніші?

— Це гуртожитки колишнього заводу "Термінал", що на проспекті Юності. Їх почали продавати, але вже по другому кругу йдуть суди між міськрадою і новими власниками. Там виникла ситуація, що державна власність стала приватною. Другий проблемний гуртожиток на Немирівському шосе, що належав школі ДОСААФ. Його теж не раз продавали. По вулиці Гонти є гуртожиток "Автотехсервісу". Там власник незаконно забрав частину території і не сприяє передачі гуртожитку в комунальну власність.

Зараз ви читаєте новину «Перед приватизацією потрібно зробити косметичний ремонт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі