четвер, 25 листопада 2010 18:19

Перебування в місцях позбавлення волі не зараховують до трудового стажу

— У мене немає жодного дня трудового стажу, але пенсію повинен получати, — каже 60-річний Віктор Сташко зі Жмеринки. — Я взнавав. Є закон, що колишнім зекам повинні виплачувати соціальну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму.

Віктор Сташко 35 років провів у місцях позбавлення волі. Останній строк відсидів за зберігання зброї. Звільнився влітку 2010 року. Сташко хворий на відкриту форму туберкульозу. Через місяць після звільнення зламав ногу. Тепер не може самостійно ходити. Підтягує штанину і показує криву кістку на нозі.

— У поліклініці наклали гіпс. Нога зрослася неправильно, виглядає як зламане коромисло. Лікарі кажуть, що треба робити операцію. Давай 5 тисяч гривень. Я такі бабки в 60 років і з такою ногою навіть вкрасти не зможу. Короче, кажу головному лікарю: ходити не можу, матері 90 років, ледве повзає. Дай нам на двох якогось яду, щоб отравитися. А він сміється: "По законам вільної України вмерти тобі не дадуть. Отримаєш інвалідність. По інвалідності пенсія. А потім, якщо знімуть інвалідність, будеш отримувати кожний місяць соціальну допомогу".

На костилях Віктор Сташко їздив п'ять разів у Вінницю.

— Заходив до колишнього заступника вінницького мера Анатолія Ворони. Він колись був начальником обласної міліції. Знає мене. Анатолій Микитович старих зеків жаліє. Знає, що їх усе життя мордують. У нього є депутатський фонд чи що. Два рази давав мені по стольнику із свого кармана. А втретє я розписався і його секретарша дала мені 300 гривень.

Начальник відділення пенсійного фонду в Жмеринському районі Олександр Кучер каже, що пенсію людям, які не мають жодного дня трудового стажу, не виплачують:

— Перебування в місцях позбавлення волі не зараховують до трудового стажу. У людини повинно бути як мінімум п'ять років трудового стажу. Зараховують і навчання, і армію. Але якщо немає жодного дня конкретного трудового стажу. то і навчання, і армія в стаж не йдуть. Чоловіку треба звертатися в управління праці та соціального захисту населення.

Людмила Поліц з управління соцзахисту каже, що допомогу виплачують жінкам із 58 років, чоловікам із 63:

— Потрібно написати заяву, подати паспорт, ідентифікаційний номер, довідку з податкової, що людина не є підприємцем і довідку про стан здоров'я. Виплачують допомогу у розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних. Зараз це — 723 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Перебування в місцях позбавлення волі не зараховують до трудового стажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі