четвер, 11 вересня 2008 21:05

Пенсії інвалідам війни збільшують

Із 1 вересня перераховують пенсії інвалідам війни й учасникам бойових дій. Громадяни, які зазнали політичних репресій, і примусово переселені члени їхніх сімей, отримають збільшені доплати.

Найбільше, 1,2 тис. грн на місяць, одержуватимуть інваліди І групи, що мають надбавку за особливі заслуги. Учасникам бойових дій даватимуть щонайменше 840 грн.

— Подавати додаткові документи до райвідділів Пенсійного фонду не треба, бо пенсії перераховуватимуть автоматично, — запевняє заступник начальника обласного управління Пенсійного фонду Лариса Дика. — Доплати отримають лише ті інваліди та учасники бойових дій, чия пенсія за віком виявиться меншою, ніж нові розміри виплат для цих категорій.

Вінничанин Ігор Колодій хоче перейти на пенсію за інвалідністю.

— Я за війни поламав хребет, — розповідає чоловік. — Маю першу групу. Раніше отримував пенсію за віком, бо йшов на пенсію з посади директора харчового складу, мав понаднормовий стаж. Отримував пенсію більше 1000 гривень.Виходить, що воєнна пенсія буде більшою, тому мені вигідно поміняти.

— Якщо людина має право на кілька пенсій, вона може в будь-який момент взяти ту, яка вигідна їй, — пояснює Лариса Миколаївна. — Чоловікові потрібно прийти в Пенсійний фонд і написати заяву про зміну пенсії.

Особам, які доглядають інвалідів І групи, із вересня виплачуватимуть по 50 грн. Стільки ж даватимуть тим, хто опікуватиме одиноких інвалідів ІІ та ІІІ груп, які досягли пенсійного віку. Пенсіонери, що непрацюють, матимуть надбавку за догляд дітей віком до 18 років — 150 грн на кожну дитину.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії інвалідам війни збільшують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі