Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 15:03

Паломники йшли до Калинівського хреста 25 кілометрів

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Паломники йдуть Київським мостом у Вінниці. Дорогу в одному напрямку перекрили вздовж усього 25-кілометрового шляху. На передньому плані з дипломатом — протоієрей Сергій Рудюк. Він приїхав автостопом із села Богдашів Здолбунівського району Рівненщини. Поб
Паломники йдуть Київським мостом у Вінниці. Дорогу в одному напрямку перекрили вздовж усього 25-кілометрового шляху. На передньому плані з дипломатом — протоієрей Сергій Рудюк. Він приїхав автостопом із села Богдашів Здолбунівського району Рівненщини. Поб

Опівдні 8 липня майже 7 тис. паломників вийшли із Вінниці до райцентру Калинівка, де встановлено хрест. Його називають Калинівське диво. У ході брали участь очільники єпархій, священики із Хмельницької, Сумської, Волинської областей, віруючі з Росії, Румунії, Білорусі, Молдови, Польщі.

7 липня 1923 року біля придорожнього хреста в Калинівці відпочивали червоноармійці. Один із них почав стріляти в розп"яття із гвинтівки. Лише остання з 25 куль влучила у праве плече зображення Спасителя на іконі. Із розп"яття потекла кров. Кажуть, експертиза встановила, що це людська, ІV групи, резус позитивний.

— У солдата одразу відняло праву руку, — розповідає місцевий ієрей Василь Розман, 25 років. — Він місяць стояв під хрестом і просив у Бога прощення.

За три місяці хреста зрізали, розпиляли і вкинули в сусідню криницю, яку засипали землею. Засіяли пшеницею. Через рік вона зійшла у формі хреста. Згодом це місце заасфальтували. 1993 року священик Володимир Розман на місці старого розп"яття встановив новий 9-метровий хрест. Відтоді щороку паломники йдуть із Вінниці до Калинівки й моляться.

Дорогою люди із навколишніх сіл виходять до паломників. Виносять воду, хліб, цукерки, пригощають консервованими яблуками. Люди на ходу їдять та йдуть далі.

У Калинівці подорожні відпочивають годину. Обідають на траві чи серед дороги — рух машин по шосе перекривають. Хто не взяв харчів із дому, купує в місцевих гречану кашу чи картоплю за 5 грн, смажену рибу по 3 грн, салат — за гривню, пампушки з часником або варенням — за 3.

О 21.00 почалася всеношна. 14 отців протягом 4 год. сповідували людей. Хто сповідався, відходить і стає навколішки, або лягає на асфальт, накривається ковдрою чи дощовою накидкою. Більшість прочан продовжують стояти службу.

Близько другої ночі починається причастя, яке триває ще годину.

Уздовж траси стоять автобуси. Ними безплатно розвозили людей по домівках. Транспорт організувала облдержадмінстрація. Губернатор Вінниччини Олександр Домбровський родом із Калинівки. Неподалік святині живуть його батько та син Андрій.

Зараз ви читаєте новину «Паломники йшли до Калинівського хреста 25 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути