четвер, 24 лютого 2011 18:31

Обгорілий корпус відремонтують до осені

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Процедурний корпус санаторію ”Поділля” у Хмільнику під час пожежі не постраждав. Курортниця проходить сеанс лікування шкіри обличчя
Процедурний корпус санаторію ”Поділля” у Хмільнику під час пожежі не постраждав. Курортниця проходить сеанс лікування шкіри обличчя

Увечері 16 лютого із санаторію "Поділля" у Хмільнику від'їжджає 48-річний Ярослав Янків зі Львівщини. Він був свідком пожежі, що трапилася там 7 лютого. Згорів 8-поверховий корпус №3 площею 1400 кв. м. Гасили пожежу 15 год.

— Жив у третьому корпусі на сьомому поверсі у "полулюксі". Платив по 360 гривень за добу. Приїхав 31 січня, — каже Янів.

Розмовляємо неподалік їдальні санаторію. На території досі відчувається запах диму.

Проходячи біля обгорілого корпусу, він зітхає:

— То була не ніч, а жах. Мене сусід Коля виручив. Подзвонив, щоб рятувався. Думав одразу їхати додому. Та передумав. У Хмільник приїжджаю сьомий рік. Я — колишній футболіст. Хребет, руки, ноги, все поламане. Раз пропустив профілактику, то було мені дуже кепсько. А багато людей виїхали. 7 лютого якраз заїхала сотня. З них 80 не захотіли залишатися. Їм повернули гроші за путівки.

Погорільців розселили по інших трьох корпусах "Поділля".

— Мене переселили у двомісний номер, але і там все одно воняло димом. Вирішив переїхати у Хмільник на квартиру. Санаторій знаходиться при в'їзді у місто. На маршрутці їхати кілька хвилин. Білет коштує 2 гривні. Їздить маршрутка кожні 5 хвилин. Домовився за однокімнатну з усіма умовами. Платив по 150 гривень за добу. У "Поділля" приїздив лише на процедури. Думаю, коли приїду на наступний рік, то теж буду знімати квартиру. Так вигідніше. У санаторії буду брати лише курсівки. День лікування цього року коштував 80 гривень.

Приблизні збитки пожежі сягають понад 10 млн грн. Протягом двох тижнів адміністрація "Поділля" відшкодовувала збитки відпочивальникам. 185 тис. грн на це виділила облдержадміністрація із резервного фонду.

— Маю щастя, що друг подзвонив, як тільки пожежа почалася, — перехрещується Янів. — Устиг зібрати свої речі. А у багатьох погоріло все. Я компенсацію не брав. Соромно. А жіночка з Луганська захотіла, щоб дали 90 тисяч, бо у неї золото погоріло і шуба норкова. Ще одна серед згорілих речей вписала французькі парфуми, по 100 баксів за флакон.

До пожежі заклад міг розмістити одночасно 620 людей. Зараз лікуються 300. 14 лютого приїхали 39. За три наступні дні — 41.

— Санаторій живе своїм ритмічним життям, окрім одного корпусу. Втратили там 300 місць. Цілий поверх був з номерами "люкс", — зітхає 52-річний Леонід Марчук, заступник головного лікаря з лікувальної роботи. — А так, у нас все чудово. Вся лікувальна база працює. Обгорілий корпус підлягає ремонту. Його полагодять до осені.

Досі не оголосили причини пожежі. Серед імовірних — підпал. Виявили вісім місць, де стіни облили бензином. По Хмільнику ходять чутки, що то справа рук конкурентів. У містечку є вісім санаторіїв.

Пожежа у "Поділлі" одна з найбільших в області за останні п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Обгорілий корпус відремонтують до осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі