четвер, 24 липня 2008 18:11

Ніна Васильченко збирає підписи проти відкриття кар"єру

Автор: фото: Оксана ДУНСЬКА
  Ніна Васильченко (в центрі) просить людей, які відпочивають біля Південного Бугу в Щурівці Гайсинського району, підписати звернення заборонити на цьому місті відкривати кар’єр
Ніна Васильченко (в центрі) просить людей, які відпочивають біля Південного Бугу в Щурівці Гайсинського району, підписати звернення заборонити на цьому місті відкривати кар’єр

Щовихідні 45-річна Ніна Васильченко із села Щурівці Гайсинського району виходять на берег Південного Бугу до місцини, яку називають Ковпаки. Серед відпочивальників збирають підписи проти відкриття тут кар"єру. Мають 270 підписів.

— Ви тільки гляньте, яка тут краса! Ширина річки — з добрий кілометр. А граніти — унікальні. Сад каміння може претендувати на одне з чудес Вінниччини, — показує Ніна Серафимівна. — Наші діти нічого не мають, тільки Буг. І той забирають. Не буде й худоби де пасти. Усе село проти. Тільки й говорять: "Це наша смерть. Радіації і так вистачає".

— Проти кар"єру й Зяньківці Немирівського району, що через Буг, у Кузьминцях і Сокільці, — додає хлопець, який пасе худобу. — Пилюка дістане й туди.

Щурівське гранітне родовище розвідали за радянських часів.

— Двадцять років тому в нас бурили скважини, але, певно, проби вияснили, що вредно людям для здоров"я, — продовжує Ніна Васильченко. — А зараз... Вісім раз на сесію ходила. Голова відмовчується. Наче не дають ходу цій справі, а потім усе спочатку.

Очолює сільраду Володимир Мартіянов, 45 років.

— Люди до мене звернулися, що сільрада продала без них землю й нажилася, — каже чоловік. — Це не так. Ті землі за межами населеного пункту й по закону розпоряджається ними район. Сільрада тільки дає погодження.

Мартіянов показує торішнє розпорядження голови райадміністрації Владислава Уткіна про надання на 10 років у оренду земель запасу Кузьминецької сільради (до неї входять Щурівці. — "ГПУ") фірмі "Граніт-Буг". Орендна плата — 10% від оцінки землі. Це максимальна ставка.

— Залежі на 29 гектарах, — продовжує Мартіянов. — Охочих розробляти їх вистачає. Приїздило до десятка фірм із Києва, Одеси, Вінниці. Депутати вивчали їхні методи розробки, соціальну допомогу громаді.

Сесія вибрала місцеву фірму "Граніт-Буг". Після того фірма завезла в село 20 тис. штук цегли для будівництва храму.

— Якби там були поклади урану, чого дуже бояться місцеві, то ми б дозволів не отримали, — каже засновник "Граніт-Бугу" 32-річний Сергій Левчук. — Кар"єр буде розроблятися новітніми методами відколювання. Без вибухів. Ми обіцяємо 30 робочих місць, платитимемо за пасовисько. Ми й фірму зареєстрували в селі, щоб надходження залишалися в місцевому бюджеті. Не треба піднімати кіпіш. Не працювали б ми,  працював би хтось інший.

У селі подейкують, що на орендованій землі зроблять приватну зону відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Васильченко збирає підписи проти відкриття кар"єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі