пʼятниця, 10 серпня 2007 07:08

Німецькі й радянські солдати лежали на одному цвинтарі

Під час розкопок німецького кладовища на території вінницького гаражного кооперативу "Салют" знайшли 122 радянські поховання. Розрізняють останки за будовою черепа та зубами — радянські солдати не мали пломб.

На вул. Чехова під час Другої світової війни ховали солдат Червоної Армії, що померли в фашистському концтаборі. Потім — полонених німців. Над 97 могилами вояків вермахту колись стояли біленькі стовпчики.

— На кожного німця заводили документи, існував план захоронень, — говорить голова гаражного кооперативу Юрій Гуменюк, 35 років. — Кістки наших солдат лежать скопом, у кутку кладовища.

Після війни на місті табору та цвинтаря був пустир. Потім землю віддали під гаражі. Голова кооперативу не раз уночі ганяв підлітків, які приходили викопувати черепи. З них робили попільнички.

Нині пошукова група організації Народний союз Німеччини, яка доглядає військові могили, викопує останки для перепоховання.

— І наших, і їхніх солдат везуть ховати в Славуту Хмельницької області. Там найближчий меморіал із трьох, що є в Україні, — говорить заввідділу охорони пам"яток обласного краєзнавчого музею Святослав Хавлюк, 45 років.

Торік біля гаражів бачили двох німців. Вони приїжджали вшанувати пам"ять похованих тут родичів.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі й радянські солдати лежали на одному цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі