субота, 17 листопада 2007 07:07

Нетривалі морози прогнозують у січні

  Головний метеоролог області Марія Кощавка довіряє прикметам нашої місцевості. Жінка родом із Черкаської області, закінчувала Одеський інститут гідрометеорології. У Вінниці працює з 1989 року
Головний метеоролог області Марія Кощавка довіряє прикметам нашої місцевості. Жінка родом із Черкаської області, закінчувала Одеський інститут гідрометеорології. У Вінниці працює з 1989 року

65-річна Марія Кощавка очолює Вінницький обласний центр з гідрометеорології. Каже, що вже відчуває, яким буде прогноз погоди на тиждень.


Чи буде ця зима такою теплою, як торік?

— Ні. Такою теплою не буде, але й суворою теж. За моїми прогнозами, будуть середні температури як для зими. У січні та лютому чекайте короткочасних морозів — днів по п"ять. Сніг цього року теж буде. Але не так багато, як колись. Це мої власні дослідження.

Я брала дані за останні 40 років. Кожна десята зима — сувора. Наступна — точно не десята. І взагалі зараз зими стали теплішими.

Народні прикмети з прогнозами справджуються?

— Ті прикмети, які люди спостерігали у нашому регіоні, збуваються. Наприклад, на Вінниччині кажуть, що поки листя з вишні не опаде, снігу не буде. Це правда. А от "привезені" з інших областей часто нам не підходять.

Наскільки сучасне обладнання ви використовуєте?

— Ніде правди діти — обладнання старе. Але от на головну метеостанцію в селі Гавришівка Вінницького району вже привезли сучасне вітчизняне обладнання.

У нас п"ять метеостанцій в області — у Хмільнику, Козятинському районі, Жмеринці, Гайсині та Могилів-Подільському. Щодня кілька разів беремо більше десяти показників — швидкість вітру, температура повітря, ґрунту, опади — і відправляємо на Київ. Звідти нам щодня пересилають прогноз погоди на наступну добу.

Удома маєте прилади для визначення погоди?

— Років 30 тому в магазині купила звичайний термометр із барометром. У дочки є гідрометр, що вимірює вологість, барометр і термометр в одному комплекті. Три прилади на одній панельці. Їй кум колись подарував.

Ми з чоловіком допомагаємо доньці по господарству. Вона живе в селі Дружелюбівка Калинівського району. Але коли вирішуємо, їхати на город чи ні, я керуюся прогнозом зі своєї роботи.

Ваші знайомі часто розпитують вас про погоду?

— Ні. Тільки друзі. Телефонують до нас щодня. Особливо допитливі літні вінничани. Дзвонять на роботу по три рази на день. Навесні, перед городами, то взагалі біда. У нас навіть є людина, яка спеціально відповідає на дзвінки. Це дуже терпляча жінка.

Зараз ви читаєте новину «Нетривалі морози прогнозують у січні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі