четвер, 02 вересня 2010 17:24

"Не вистачає терапевтів, педіатрів, рентгенологів"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Лідія Діденко: ”Порадила б жінкам звертати увагу на те, чи має пологовий будинок хоча б 300 пологів на рік”
Лідія Діденко: ”Порадила б жінкам звертати увагу на те, чи має пологовий будинок хоча б 300 пологів на рік”

— Практично всі пологові відділення області забезпечені необхідною медтехнікою, — розповідає 41-річна Лідія Діденко, начальник обласного управління охорони здоров"я.

— Немовлятам можемо надати допомогу найвищого рівня. За останні кілька років створили реанімаційні відділення для новонароджених у дитячій обласній лікарні, Центрі матері й дитини. Є виїзна реанімаційна бригада.

Скільки жінок і дітей помирають під час пологів?

— За останній рік було два випадки материнської смертності. Вагітна з села Вапнярка Томашпільського району померла під час епідемії грипу. Там нема вини ні акушерів, ні реаніматологів. Другий випадок — патологія, пов"язана з пологами, була у Вінниці, але лікарі зробили все можливе, щоб урятувати жінку. Що стосується дітей, то з початку року померло 77 малюків. Найчастіше це недоношені діти. Вони мають вроджені пневмонії, внутрішньоутробні інфекції. Поменшало пологових травм, асфіксій.

Від чого залежить здоров"я майбутньої дитини?

— Від здоров"я батьків. У нас, на жаль, не заведено звертатися до лікарів перед тим, як молоді люди планують вагітність. Ідуть,  коли не можуть завагітніти або є проблеми з виношуванням.

Чи маєте проблеми з кваліфікованими лікарями для пологових стаціонарів?

— Що стосується акушерів-гінекологів, то проблема з кадрами  є в сільській місцевості. Не вистачає терапевтів, педіатрів, сімейних лікарів, лаборантів, рентгенологів. Піднімаємо питання про підписання тристоронньої угоди між медуніверситетом, райдержадміністрацією і студентом із того району, звідки його направляють. Аби спеціаліст потім  повернувся працювати. Найбільші проблеми з педіатрами в Томашпільському, Оратівському, Піщанському, Мурованокуриловецькому районах. Не вистачає лікарів-неонатологів. В області їх лише 56. Зараз на їхніх посадах працюють багато пенсіонерів.

У який пологовий порадили б звертатися вашим знайомим?

— У Вінниці абсолютно всі пологові будинки готові надавати кваліфіковану допомогу й повністю забезпечені реанімаційними установками, кардіомоніторами, апаратами штучної вентиляції легенів. У районах порадила б жінкам звертати увагу на те, чи має пологовий будинок хоча б 300 пологів на рік. Велика кількість пологів свідчить про кваліфікованість кадрів.

Зараз ви читаєте новину «"Не вистачає терапевтів, педіатрів, рентгенологів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі