четвер, 14 жовтня 2010 16:14

Наймолодшим жителям Чубачівки по 60 років

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Григорій та Євгенія Грінішени з села Чубачівка Барського району на подвір’ї годують поросят горіхами
Григорій та Євгенія Грінішени з села Чубачівка Барського району на подвір’ї годують поросят горіхами

"Раніше в селі розводили овець, корів. Була початкова школа, клуб, магазин. Тепер ніц нема, — розводить руками 81-річна Лідія Кузіна із села Чубачівка Барського району. — Живем тут, бо вже звикли".

Чубачівка належить до сіл, що вимирають. Тут живуть дев'ятеро. 1960-го було 290 людей. До населеного пункту треба йти 5 км ґрунтовою дорогою. Автобус їздить двічі на день до сусідньої Супівки. Там-таки найближчий магазин і сільрада.

Наймолодші жителі Чубачівки — 60-річні Григорій та Євгенія Грінішени. Вони допомагають односельцям обробляти городи, з покупками.

— Торік у село два рази на тиждень привозили машиною хліб і крупи. Тепер як кому шо тра, то складаємо список і несемо Жені, а вони з Грішою привозять, — говорить Євгенія Кирилюк.

— Маємо коня, то раз на тиждень у середу запрягаємось і їдемо в Супівку на базар, зі списком і клунками, — каже Євгенія Грінішена. —  Тому листя лаврового треба, тому круп. Вертаємося додому з такими клунками, що нас ледь на підводі видко.

Біля хати Грінішених бігають кури, гуси, індики і поросята. Григорій Володимирович бере жменю горіхів, виходить на город. Зве поросят на клички. Тварини підбігають, обнюхують господаря.

— Гляди, як горіхи їсть, самий любімий харч, — радіє той.

— Ото так розвлікаємось, — додає Євгенія Федорівна. — То курчат погодуємо, то індичат, то свиней. З ранку до смерканку на городах.

Згадує, як торік справляли день народження чоловіка.

— Якась така скрута була. Поїхала в магазін в Супівці та й кажу продавщиці Ніні: грошей нема, а іменини треба справляти. То вона мені товару на дві тищі дала в борг. Справили діду день народження на славу, навіть музикантів пригласили. Цілу ніч гуляли.

Щоб забезпечити себе продуктами, пенсіонери обробляють по кілька городів.

— Тут всьо пустує, — махає рукою Григорій Грінішен. — Який город узяв, такий обробляєш, ще й ті, що повиїжджали із села, просять брати користуватися землею, щоб не пропадала. То ми з бабою своїх два-три городи маємо, ще й сусідам помагаємо. Часом наймаємо молодих хлопців. Онуки одного чоловіка сюди приїжджають, то за десятку чи двадцятку якусь можуть підсобити, помогти картошку викопати чи сполоти.

У Чубачівці залишилося три корови. Щоранку приїздить машина Шаргородського молокозаводу, збирає молоко. За літр платять 3 грн.

— Дорога до кладбіща заросла бур'янами, а колись по ній танки їздили, — розказує Володимир Мосендз, 78 років. — Років зо три як ходив на збори в сільраду, коли приїздив наш голова райради. Просив, аби дав пару людей із служби зайнятості, щоб очистити від дерев кладбіще. Але так і по сей день чистять. За нас згадують лиш перед виборами. Кажуть, де хрестик ставити.

Селяни раз на тиждень можуть викликати автобус, аби поїхати до лікарні.

— От у четвер дзвонив в автопарк, щоб з'їздити за таблетками, то хліба додому привіз, — пояснює Мосендз. — І на 400 гривень лікарств накупив. Хліба беремо зразу кілька буханок, зберігаємо в каструлі з кришкою. Так він не цвіте.


35


СТІЛЬКИ у Вінницькій області є сіл із населенням від трьох до 30 людей. Найбільше таких у Липовецькому і Барському районах. Не залишилося нікого у Вікторівці Козятинського та Дубівці Тростянецького районів.

За Незалежності на Вінниччині не зняли з обліку жодного села. Василь Слободянюк з облради пояснює: для того, щоб це зробити, сільрада має подати клопотання до районної ради. Потім та звертається до обласної. А обласна — до Верховної Ради. Але методики зняття сіл із реєстрації немає. Досі користуються указом від 12 березня 1981 року.

Зараз ви читаєте новину «Наймолодшим жителям Чубачівки по 60 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі