середа, 26 вересня 2007 07:03

Найгірший акушерський стаціонар знаходиться в Тиврові

  Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ніна Довгополюк: ”25 процентів новонароджених мають проблеми зі здоров’ям”
Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ніна Довгополюк: ”25 процентів новонароджених мають проблеми зі здоров’ям”

За вісім місяців цього року смертність новонароджених в області зросла на 8,5% — не вижили 116 дітей віком до року. Торік за цей же час померли 108 немовлят. Заступник начальника обласного управління охорони здоров"я 52-річна Ніна Довгополюк пояснює це зміною правил реєстрації недоношених дітей. Новонароджених із вагою до 999 г раніше вважали "плодами". Якщо вони не доживали до шести діб, їх не записували як дітей.


Які основні причини смертності немовлят?

— Почали виживати глибоко недоношені діти, а в них ще незрілі легені. Ми не маємо апаратури, щоб "роздихати" таку дитинку. Проблемою є й внутрішньоутробне інфікування. Мати перехворіла, а дитина — захворіла. На третьому місці — вроджені вади розвитку. Взагалі, 25 процентів новонароджених мають проблеми зі здоров"ям.

Цьогоріч у Вінниці дві породіллі померли. Чому так сталося?

— Міністерська комісія визнала ці випадки непопереджуваними. В обох жінок була емболія навколоплідними водами, тобто закупорка судин. Коли під час пологів відходить плацента, судини відкриті й туди можуть потрапляти води.

Багато вагітних у районах хочуть народжувати в обласному центрі...

— Правильно хочуть. Вінниця краще забезпечена апаратурою. Там неонатологи чергують цілодобово. У районах — один неонатолог, немає всіх умов для реанімації дітей.

Якщо в жінки немає проблем, то до міста їхати не треба. Практично в усіх районах є хороші стаціонари. У Бершаді закінчується будівництво нового акушерського корпусу. Триває капітальний ремонт у пологових відділеннях Немирова, Козятина, Хмільника. У Вінницькому районі цього року "з голочки" зробили відділення стаціонару.

Дуже проблемним залишається акушерський стаціонар у Тиврові. Там старе приміщення. Не зовсім відповідають вимогам Погребище та Літин. Узагалі районам області не вистачає хороших кювезів — "інкубаторів" для недоношених. Один такий коштує до 100 тисяч гривень.

У кожній палаті має бути гаряча вода. Дитину треба часто пеленати, підмивати. Акушерські стаціонари нині закуповують бойлери. Ми їм дали завдання поставити пластикові вікна, щоб максимально зберегти тепло в палатах. Температура має бути в межах 26 градусів.

Ви пам"ятаєте, як самі народжували?

— Чого ж ні. Мені було 25 років. Пологи були без особливостей. Я знала, що це таке, була внутрішньо готова. Зараз сину Олександрові 27 років. Ще двоє дітей — це сини чоловіка від іншого шлюбу. Вже, слава Богу, мають сім"ї.

Якби мали можливість народжувати за закордоном, чи поїхали б?

— Точно — ні. Не все там так добре, як ми думаємо. Краще народжувати там, де ти сам народився.

Смертність в області майже вдвічі перевищує народжуваність

На Вінниччині за вісім місяців цього року народилося 11 тис. 378 дітей, із них 69 — мертвими. Найменше народжували в Оратівському районі — 95 пологів. Найбільше дітей народилося в Жмеринському районі — 538.
За сім місяців цього року в Україні померло 2943 дитини до року, що на 419 випадки більше за показники 2006-го. Це в середньому по 109 у кожному регіоні. Найбільша смертність на Дніпропетровщині — 339 померлих немовлят.
Смертність на Вінниччині в 1,8 разу перевищує народжуваність. В області є населенні пункти, де немає вагітних жінок і жодної дитини до року.

Зараз ви читаєте новину «Найгірший акушерський стаціонар знаходиться в Тиврові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі