Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:01

Найдорожчий шкільний обід коштує вісім гривень

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Школярі всіх класів  обідають 28 вересня у їдальні Чечельницької школи №1. У меню — гороховий суп з грінками, пшенична каша з котлетою, салат з помідорів та яблучний сік. Гроші на харчування школі виділяє Міністерство з надзвичайних ситуацій
Школярі всіх класів обідають 28 вересня у їдальні Чечельницької школи №1. У меню — гороховий суп з грінками, пшенична каша з котлетою, салат з помідорів та яблучний сік. Гроші на харчування школі виділяє Міністерство з надзвичайних ситуацій

У шкільних їдальнях області харчується 90% учнів. Держава виділяє кошти на обіди для 1–4 класів. У районах на тендерній основі обирають фірми, які постачатимуть продукти. Ціни визначають під час проведення процедури закупівлі. Частину коштів додатково здають батьки. Тому вартість обідів у школах  області різна.

— Харчування у районах залежить від розвитку району та від підприємств, які там працюють, — пояснює Андрій Лисак з обласного управління освіти. — Найкраще харчування в Козятинському та Липовецькому районах. Там більшість шкіл мають присадибні господарства, за виділені кошти купують лише м"ясо. Із крупами, макаронами їм допомагають підприємства.

У меню обіду Чечельницької школи N1 — суп з макаронами та м"ясом, картопляне пюре, котлети, овочевий салат. На десерт печиво з чаєм.

Троє п"ятикласників з"їли котлети та суп, картопляне пюре залишилося на тарілці.

— Не люблю пюрешки, — кривиться хлопчик.

Печиво діти забрали із собою. З"їдять його пізніше.

Тут щодня безкоштовно харчують учнів 1–11 класів. Гроші  виділяє Міністерство з надзвичайних ситуацій. Бо Чечельник розташований у зоні посиленого радіоекологічного контролю. Обід на одного учня у цій школі коштує найбільше в області — 6–8 грн, залежно від віку дитини.

— У раціоні риба, м"ясо птиці, — каже завгосподарством школи 59-річний Володимир Мураховський. — Іноді в столовій готують голубці та млинці з сиром. Тричі на тиждень дають яблука, виноград, банани, апельсини.

У Бершадській школі N2 обід для старшокласників коштує 2 грн.

— Батьки наперед здають гроші на обід, — розповідає заступник директора з виховної роботи 29-річна Наталя Байдалюк. — Якщо хочуть, аби дітям давали дві котлети чи дві сосиски, то доплачують за це.

— Моя дитина не наїдається у школі, бо порції дуже маленькі, — каже 30-річна мама п"ятикласниці Ірини Олеся Єрмакова. — На батьківських зборах вирішили здавати на 50 копійок більше за кожний обід, зате тепер дітям дають дві котлети чи сардельки.

Учням 1–4 класів безкоштовно дають чай та булочку.

Олена Буланенко навчається у третьому класі Бершадської школи N2. Кожен день мама кладе їй до портфеля бутерброди та яблука. Донька просить грошей.

— Не даю! Вона тратить їх на жвачки, — говорить 26-річна Валентина Буланенко.

Дівчинці не подобаються обіди у шкільній їдальні. Каже, що мама готує смачніше. Щомісяця на харчування дочки батьки витрачають 60 грн.

П"ятикласнику Вадимові Горбачуку батьки дають на обід по 8 грн на тиждень. Хлопчик купує булочку та сік у сусідньому магазині "Продукти".

— Там дешевше на 20 копійок, — пояснює Вадим. — Зранку снідаю вдома. Мама варить суп із м"ясом або кашу. Добре наїдаюся.

Однокласник Буланенко Ігор Кравцов ходить обідати до їдальні.

— Я живу в іншому кінці міста, тому не встигаю поснідати вдома, — говорить Ігор. — У столовій тоже не наїдаюся, порції маленькі. Я ще собі після обіду купляю булочку чи крекери.

У шкільній їдальні на прилавку лежать цукерки та печиво,  булочки.

У Шаргородській школі м"ясні котлети дають раз на два тижні. У меню — котлета з гороху, моркви смаженої і цибулі. Картопляне пюре та суп із макаронами.

— Замість м"ясних, робимо овочеві котлети, — розповідає директор школи 46-річна Зінаїда Дубчак. — Вони дешевші, й діти, які платять гроші, постійно їх беруть. Велика котлета коштує 40 копійок, а менша — 30. У нас же тендерна система, фірма купує. Так трапилося, що м"ясо на початку року було дороге, й виділені гроші на нього вже закінчуються.

Харчування в сільських школах переважно безкоштовне. Бо їм допомагають сільгосппідприємства.

У школі села Кивачівки Теплицького району батьки платять за обіди 15 грн за місяць. Для учнів молодших класів харчування безкоштовне.

— При школі числиться 1,2 гектара землі, — розповідає директор кивачівської школи Леонід Вайсбурд, 61 рік. — Садимо картоплю, моркву та буряк. У своєму садку збираємо яблука і грушки на варення. Двічі на тиждень дітям дають котлети, рідше рибу.

В обласному центрі безкоштовно харчуються діти з малозабезпечених сімей та учні 1–4 класів. Решта платить за обід по 2 грн.

У вінницькій приватній школі "Аист" учні молодших класів харчуються тричі, старшокласникам дають сніданок і обід. У середньому обід коштує 5 грн. За місяць батьки молодших школярів платять 400 грн.

У Вінницькій області навчаються понад 67 тис. дітей.


Приблизні ціни на обід у школах


 Вінниця
 2 грн (приватна школа — 5 грн)
Чечельник   6–8 грн
 Шаргород
 2,5 грн
 Хмільник
 2,5 грн (батьки доплачують за сніданок 2 грн)
 Бершадь  2 грн
 с. Кивачівка
 0,5 грн
 с. Демидівка  0,7 грн
Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий шкільний обід коштує вісім гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути