середа, 31 жовтня 2007 07:06

Найбільше хворих на сифіліс реєструють узимку

  Завідувачка жіночим відділенням Вінницького шкірвендиспансеру Тамара Зелена стверджує, що в їхній установі найкраща бактеріологічна лабораторія міста
Завідувачка жіночим відділенням Вінницького шкірвендиспансеру Тамара Зелена стверджує, що в їхній установі найкраща бактеріологічна лабораторія міста

Статеві контакти з випадковими партнерами частіше трапляються влітку. Саме тому в цей час інфікуються сифілісом. Хвороба виявляється згодом. У грудні та січні кількість зареєстрованих людей із сифілісом зростає вдвічі.

— За 4–6 місяців після інфікування на тілі з"являється висип із плям рожевуватого кольору, — каже завідувачка жіночим відділенням Вінницького обласного шкірвендиспансеру 58-річна Тамара Зелена. — Це вияв хвороби у вторинному її періоді.

Люди заражаються на курортах?

— Не можу сказати однозначно. Бувають різні випадки: займаються сексом на природі, вітчим інфікує нерідну доньку, жінка заражається від чоловіка рідної сестри. Чи, наприклад, жінка на гулянці випила вина, а далі нічого не пам"ятає. Можливо, щось підливають у спиртне.

Які наслідки хвороби?

— Руйнується мозок, печінка, серце. Людина на очах "розвалюється", деградує, провалюється перенісся тощо.

Чи багато заражаються сифілісом не через секс?

— Шляхів інфікування сифілісом два: побутовий та статевий. Але останнім заражаються рідко. Натомість на побутовий сифіліс почали частіше хворіти діти. Від батьків чи родичів вони заражаються через спільні рушники, посуд. Нині у відділенні кілька діток із Вінниці. Вони заразилися від бабусь та дідусів, які хворі на активний сифіліс.

Як можна дізнатися про зараження сифілісом?

— У шкірвендиспансері слід здати аналізи на реакцію Васермана. Дослідження роблять безкоштовно. У разі виявлення хвороби призначають курс антибіотиків. Його вартість від кількох гривень до кількох сотень. Лікування може тривати від тижня до місяця.

Є ще одна схема лікування — однією таблеткою. Вона розроблена для того, щоб людина не інфікувала інших. Та хворий ризикує залишитися з сифілісом.

На що вінничани хворіють найчастіше?

— У всьому світі на випадок сифілісу припадає сім випадків гонореї. У Вінниці сифіліс реєструють частіше гонорею. Гадаю, гонорея просто не фіксується чи перебігає у безсимптомній формі. Нині чимало приватних гінекологічних, урологічних кабінетів. Вони переважно не звітують про виявлені випадки.

Багато людей лікуються самостійно, купуючи антибіотики в аптеках. Тому до нас приходять з гонореєю, яку вже лікували й не вилікували. Такі хворі мають ускладнення: простатити в чоловіків, аднексити в жінок, безпліддя обох статей.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше хворих на сифіліс реєструють узимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі