середа, 16 квітня 2008 19:00

Надія Галайда загубила Золоту зірку Матері-героїні

Два тижні тому на Вінниччині 31 жінку нагородили званням "Мати-героїня". У Барському районі є чотири матері-героїні. 58-річна Надія Галайда із села Мар"янівка народила 14 дітей.

Райвлада надала гроші на подарунки для трьох. За законом, кошти виділяють на жінок, які мають неповнолітніх дітей. Усі діти Надії Галайди — повнолітні. Про це дізналася бізнесмен із міста Бар Галина Михайлишина, 35 років. Вона придбала жінці мікрохвильову піч.

— Мікроволновка сподобалася, — усміхається Надія Галайда. — Діти навчили, як пользуватися.

Жінка виростила 13 дітей, одна померла маленькою. Має сімох синів, шістьох доньок та 17 онуків. Звання "Матері-героїні" отримала 1983-го. Тодішній генеральний секретар КПРС Юрій Андропов надіслав із Москви Золоту зірку.

— Не знаю, десь вона пропала. Чоловік чотири роки, як помер. Ми гарно жили, всіх дітей підняли на ноги. Із них люди виросли. Ніхто не став на криву стежку. Люблю читати. "Газету по-українськи" получаю по п"ятницях. Допомагаю поштарці розносити газети по двох вулицях.

На Вінниччині 150 жінок, які мають звання "Мати-героїня". Його присвоюють жінкам, що народили та виховали до 8-річного віку п"ятьох і більше дітей. Вони мають право на одноразову премію в розмірі 10 прожиткових мінімумів. Можуть на п"ять років раніше йти на пенсію. Отримують доплату до неї 15–40%.

— Після розпаду Союзу про звання "Мати-героїня" призабули, відновили 2004-го — розповідає спеціаліст обласного управління у справах сім"ї Надія Байгузіна, 52 роки. — В області понад вісім тисяч потенційних матерів-героїнь. Ми подаємо для нагородження найкращих. Основний критерій — наскільки добре жінка виконує обов"язки.

Першою матір"ю-героїнею в області за часів незалежної України стала Євдокія Столяр з Іллінців. Вона народила та виховала 10 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Надія Галайда загубила Золоту зірку Матері-героїні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі