42-річна Вероніка Хоменко щороку консервує майже 50 банок варення та стільки ж овочевих салатів і огірків.
— Маю невеличку дачу під містом, — розповідає Вероніка. — Там росте кілька кущів малини, два сорти смородини, маю кілька яблунь.
У жінки троє дітей. Двоє старших навчаються в Одесі в юридичному інституті.
— Їдуть кожні дві неділі, то я їм варення й салати в сумки пакую, — каже жінка. — Наказую тільки, щоб банки назад вертали, бо їх всігда не докупишся.
Для консервації Хоменки щороку беруть три мішки цукру.
— Сахар закуповуємо з осені, щоб хватало на весь рік, — пояснює жінка. — У сезон ціна на нього піднімається. Беремо одразу п"ять мішків. На опті нам дешевше продають. Торік на цукор витратили 700 гривень. Цього року купуватимемо його в жовтні.
На Привокзальному ринку свіжі ягоди розкуповують неохоче. Ціни на них зависокі.
— Хіба можна те варення варити, — дивується Анна Пономаренко. — Банка смородини 8 гривень, до неї треба як мінімум 2 кілограми цукру по 3,6 гривень. Із цього всього я можу зварити чотири півлітрових баночки варення. А ще додати вартість банок по 50 копійок кожна, вартість кришок і вийде 20 гривень. За ці ж гроші в супермаркеті я зможу купити, тих самих чотири банки варення й не буду собі ламати голову і тратити час.
Півлітрова баночка варення зі смородини, малини чи полуниці в супермаркетах коштує 8 грн.
— Огірки для закруток купую, — каже Пономаренко. — Це вигідно. Кілограм коштує 3 гривні. Його вистачає на дволітрову банку, а літрова в магазині обійдеться в 10 гривень. Тут потрійна економія.
Жінка планує закупити для консервації і помідори. По них вона поїде до Могилів-Подільська на початку вересня.
— Там на трасі продають молдавські помідори. Торік брала в них по 2 гривні за кіло. Усі довгенькі, шкурка міцна, — показує руками розмір помідорів Пономаренко. — У нас на базарі такі продавали по 3,20. Ми привезли 30 кілограм. Із них і соку наробили, і законсервували.
Банки для консервації можна придбати на оптових складах. Найвигідніше купити в картонних ящиках. Півлітрові продають по 50 копійок, літрові — по 75, трилітрові — по 2 грн.
Ніна Грицюк консервує на замовлення
45-річна Ніна Грицюк із селища Стрижавка Вінницького району продає на Центральному ринку свіжі огірки. Поряд кілька банок консервованих.
— Консервую на замовлення, — пояснює жінка. — Можу за власним рецептом, можу за принесеним.
Зазвичай клієнти приносять банки і продукти, які потрібні для цього. За банку консервації жінка бере від 3 до 10 грн, залежно від складності рецепту.
— У нас є машина, як треба доставляємо готову продукцію додому, — продовжує. — Постійні клієнти телефонують, замовляють консервацію. Йду на базар, купую продукти, а гроші вони віддають потім.
Коментарі