четвер, 25 грудня 2008 17:21

На виплату іпотечного кредиту можна взяти канікули

32-річний вінничанин Олег Мацишен 2006-го взяв іпотечний кредит в ОТП Банку.

— Купував 2-кімнату квартиру, взяв 40 тисяч доларів на 15 років, — розповідає чоловік. — Щомісяця плачу 500 доларів. Коли почалася ця сказня з доларом, пішов у банк просити "кредитні канікули". Чув, що можна так зробити, коли зарплату не виплачують.

Мацишен працює будівельником, на фірмі зарплату затримують із жовтня.

— На платежі в листопаді та грудні гроші позичав, — продовжує. — А от чим платити в січні, не знаю. У банку запропонували реструктуризувати позику. Для цього треба принести довідку з роботи, що там затримують зарплату. Ще потрібна довідка про склад сім"ї й усі документи на квартиру.

ОТП Банк дає "кредитні канікули" на шість місяців. За цей час обов"язково слід сплачувати відсотки за позикою. Тіло кредиту треба заплатити за шість місяців до закінчення фінансового року.

— Сказали, що зібрані документи подадуть на кредитну комісію, яка прийматиме рішення, — каже Олег Мацишен. — Якщо в мене раптом з"являться гроші, то зможу виплачувати кредит, зробивши відстрочку "кредитним канікулам". Я не втрачу право скористатися ними пізніше. Хай лежить той дозвіл.


У цей же банк Людмила Осадчук, 25 років, прийшла переробляти графік погашення іпотечного кредиту. Жінка взяла $20 тис. торік на однокімнатну квартиру.

— За рік я достроково погасила половину кредиту, — говорить вона. — Зарплату в дитсадочку хоча й платять, але долар по 9 гривень зараз. У мене не вистачає навіть на позику, не кажучи вже про життя. У банку мені порадили переробити графік погашення.

Осадчук щомісяця платила $225. Через те, що має значну переплату, решту боргу їй розділили на ті самі місяці, що мала гасити $20 тис. Вийшло, що тепер вона платитиме $120.

— Це значно легше для мене, — радіє Людмила. — За переробку договору заплатила 100 гривень. І ще побачила, що тепер страховку треба буде платити рівно вполовину меншу. Бо тоді її сума розраховувалася з 20 тисяч доларів, а тепер порахували з десяти.

В ОТП Банку кажуть, щодня до них приходять не менш як 10 клієнтів. Просять реструктуризувати борг або переробити графік погашення. Якщо клієнт платив вчасно й має хорошу кредитну історію, йому йдуть назустріч.

Зараз ви читаєте новину «На виплату іпотечного кредиту можна взяти канікули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі