На Кондитерській фабриці "Вінницька цукерка", що на вул. Тарногродського в обласному центрі, солодощі готують за рецептами минулого століття, без консервантів. Продукти мають малий термін придатності, їх не експортують та не продають в інших регіонах країни — реалізовують лише на Вінниччині.
— Усі цукерки ми робимо вручну, — розповідає директор фабрики 55-річна Наталя Дідошик. — Наші працівники перебирають чорнослив, спиртують вишні та формують цукерки. Автоматизовано лише поливаємо їх шоколадом.
Ваші цукерки за смаком схожі на радянські.
— Так часто говорять літні люди. Як на мене, смак змінився. Використовуємо такі ж продукти. Але сьогоднішнє масло має купу домішок. Ніде не можна купити хорошого згущеного молока, яке б відповідало радянському ГОСТу. Іноді вариш, а воно береться грудками, скипається. Якось купили — виявилося солоним. Замість цукру в молоко кинули сіль.
Яке масло краще брати для приготування солодощів?
— Раніше купували в Літині, тепер використовуємо масло з Ружина Житомирської області. Воно смачніше і має вищу жирність. Слід дивитися, що написано на упаковці. Хороше масло виготовляють лише з натуральних вершків, без домішок і консервантів. А згущене молоко найкраще брати з високим вмістом жиру.
Ви єдині, хто випускаєте цукерки "Вінниця"?
— Цей шоколадний набір є нашою родзинкою. У "двоповерховій" коробці зверху — "Пташине молоко", знизу — "Стріла", "Прометей", інші види цукерок. Також робимо "Курочку Рябу" — кругла коробка у вигляді гнізда, а шоколадні яйця лежать ніби в сіні.
Перед Днем Валентина добре розкуповують набір "Бажаємо щастя" у вигляді серця з цукерковим асорті. До того ж ми єдині на ринку, хто виготовляє шоколадні пляшечки з лікером. Їх продаємо в наборах "Вечірня Вінниця".
Які лікери використовуєте?
— Варимо їх самі зі спирту та цукрового сиропу. Я не довіряю магазинним лікерам. Іноді за рецептурою в цукерки додаємо коньяк. Його можна замінити настоями із трав та спирту.
Які ваші найулюбленіші цукерки?
— "Ромашка" — з м"якою начинкою, приємним солодким смаком. Бо іноді купуєш у магазині цукерку, а вона тверда як камінь. Це означає, що в ній купа консервантів.
Чи любите готувати солодощі вдома?
— Так. Найбільше подобається пекти пиріжки з вишнями та маком. Часто готую торт "Наполеон".
Коментарі