пʼятниця, 02 листопада 2007 07:05

На Вінниччині стоять закритими 400 садків

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Садок при школі в селі Лукашівка Літинського району. Його відкрили 12 березня цього року. У групі 21 дитина віком від 3 до 6 років. Вихователь займається з учнями по черзі
Садок при школі в селі Лукашівка Літинського району. Його відкрили 12 березня цього року. У групі 21 дитина віком від 3 до 6 років. Вихователь займається з учнями по черзі

Трирічний Микола з села Дружелюбівка Калинівського району Вінницької області щоранку мусить іти з мамою на свиноферму. У кабінеті керівника господарства для нього поставили ліжко. Поряд із журнальним столиком — його маленький стільчик.

— Що б там не було, а садік є садік, — каже мама, 27-річна Марія Дишкан. — Там дитина навчається і рахувати, і писати. Я ж із ним не маю коли займатися.

Зараз у Дружелюбівці 60 дошкільнят. У жовтні селяни разом із дітьми організували пішу ходу до районної адміністрації — просили допомогти провести в садочку газ.

— П"ять років просимо. Писали листи депутатам Верховної Ради. Вони постійно відписують, що немає закладених коштів у бюджеті, — розповідає голова 32-річна Інна Притуляк. — Вирішили самі відремонтувати будинок. Та щоб провести газ, треба майже 80 тисяч. Де їх взяти?

До кінця року в області мають відновити 15 дошкільних закладів. Але закритими стоять іще 400 садків. На їхній капремонт місцеві органи влади, переважно сільради, не мають грошей.

— Ні обласним, ні районними бюджетами не передбачене фінансування та відкриття таких установ. Так заплановано у бюджетному кодексі, — пояснює заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова.

У 90-х роках батьки переважно в селах доглядали дітей самі. Садки поступово закривали. Нині багато людей мають роботу в райцентрах, ідуть працювати на нові підприємства.

Лише в одному Гайсинському районі, який вважається одним із найбагатших, в усіх селах є дошкільні заклади. Фінансування взяла на себе районна адміністрація. Батьки навіть за харчування не доплачують.

Фірми викупили приміщення 31 садка

— Це єдиний район, стовідсотково забезпечений садками, — каже Любов Спірідонова. — Хоча є садочки, куди ходять шість дітей, але вони тримаються. Найгірший район — Піщанський. Там немає за що утримувати садки. Із прилеглих сіл шкільним автобусом відвозять дітей до райцентру.

Із 1995 року стояв закритим садок у селі Морозівка Мурованокуриловецького району. Щоб його відновити, вдалися до незвичного прийому. Переобладнали перший поверх школи.

— Зробили одну групу, — пояснює директорка Морозівського садка 43-річна Зінаїда Мельник. — Сюди ходить 18 дітей різного віку.

За садочок у школі батьки доплачують по 1 грн на день. Для порівняння, у Вінниці  платять по 3,5 грн.

— При школі садок легше утримувати, — продовжує Зінаїда Андріївна. — Не треба вирішувати, як опалювати приміщення. Це економить значну частину коштів. Краще потім їх витратити на ремонт.

У Морозівському, як і в усіх сільських садках, група складається з дітей різного віку. Вихователька спочатку проводить заняття зі старшими, потім займається з меншими.

— Немає сенсу ділити дітей на групи, коли їх усього ходить двадцять, — пояснює завідувачка дитячого садка у приміщенні школи в селі Лукашівка Літинського району 39-річна Лариса Тимчишина.

У Вінниці 45 садків. Їх на всіх дітей не вистачає. Свого місця в них чекають 1950 маленьких вінничан.

— У чергу до дитсадка N27 біля педуніверситету я записала малого ще в чотири з половиною місяці. Син тоді був сто дев"яносто восьмий! — розповідає Альона Горбачук, мама дворічного Максима. — Тепер у ясельній групі в нас за списком сорок дітей. А у групі лише 22 шафи. Доводиться в одній вішати одяг двом дітям. Узимку це справжня катастрофа. Та й коли їх понад 20, за ними не дуже добре дивляться.

З 1996 по 2001 рік фірми викупили приміщення 31 вінницького садка. Споруди ще 19-ти — комерційні структури орендують собі під офіси. Дефіцит місць відчувся після 2000-го, коли збільшилася народжуваність.

У міському управлінні освіти причини черг вбачають в іншому. Кажуть, батьки хочуть віддавати дітей лише в ті садки, які їм підходять. Обирають заклади ближче до місць своєї роботи чи проживання. Тому одні переповнені, в інших — недобір.

— Цього року термін оренди садків закінчується. Ми будемо повертати їх місту, — каже начальник міського управління освіти Володимир Буняк.

Зараз роблять ремонт у двох садках у мікрорайоні Вишенька. Відкрили новий великий дитсадок на Поділлі. Це скоротить черги удвічі. До кінця року мають зробити капремонт ще в кількох закладах.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині стоять закритими 400 садків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі