пʼятниця, 01 червня 2007 07:08

На Вінниччині французи вперше побачили косу

На Вінниччині тиждень гостювали 18 учнів французького аграрного ліцею "Де-Шануа" з міста Монтаржі. Вони приїхали до учнів чотирьох районних техучилищ, з якими півроку листувалися.

Хлопці розселили в друзів із Крижополя, Калинівки, Тульчина,  Погребищ. Їх дуже здивували хати під стріхами.

— Не думали, що такі будинки ще є у  Європі, — ділиться 17-річний Франсуа. — А ще у вас гарні дівчата. Самі з нами знайомилися. Наші не такі говіркі.

У Погребищенському районі французи орали й засівати поле гречкою. Для них спеціально залишили вільними 3 га. Майстри Погребищенського училища N41 допомагали гостям керувати радянськими тракторами.

— Хлопці тямущі. Раз показав, вони за руль, і наче сто років на тракторі, — каже методист училища Олександр Семко, 34 роки. — А от як косити траву косою, вони навіть не бачили. Один із них спробував.

Навчатися на фермера 16-річний Вінсан вирішив, коли два роки допомагав дядькові збирати виноград. У Франції, каже, селяни вирощують пшеницю, ячмінь та кукурудзу. Гречку він сіяв уперше.

— Закінчу ліцей і хочу знову до вас приїхати, — признається. — Може, відкрию тут свою справу. Французька земля не така родюча, як українська. Вам не треба витрачатися на гербіциди та добрива.

Вінсану друзі з Тульчинського району подарували ніж і статуетку козака.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині французи вперше побачили косу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі