Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 20:30

На турбазі "Енергетик" порція макаронів коштує 50 копійок

"Я не розумію, чого це всіх так тягне на море, в Турцію та Єгипет, — каже 20-річний Вадим Мудрик із Ладижина. — Ми з друзями кожні вихідні їдемо на базу в село за 15 кілометрів від нас. Водосховище чисте, два ліси — звичайний та сосновий. Грибів білих мішками збирають. А суниці — от-такі здоровецькі, як клубніка".

7 червня на турбазі Ладижинської теплоелектростанції "Енергетик" у селі Степашки Гайсинського району відкривали сезон. Для відпочивальників організували святкову вечерю, дискотеку, салют.

— У друга є бус. Зібралися компанією з 12 чоловік. Накупили м"яса, овочів, фруктів. За проживання у дерев"яних хатках на 3–4 людини кожен платив по 10 гривень, — продовжує Мудрик. — Я працюю в котельному цеху на "Західенерго". Нашій компанії зробили знижки. А приїжджим треба заплатити до 35 гривень.

В їдальні бази порція макаронів коштує 50 коп., куряча котлета — 3,5 грн, борщ — 1,6 грн.

В "Енергетику" відпочивають працівники Ладижинської електростанції. Однак приватно поселитися може кожен охочий. Поряд ще дві бази — вінницького політехнічного та медичного університетів. Відпочити в них можна за таку саму ціну, як і в "Енергетику".

За 1,5 км од Степашок починається довга коса. Біля берега залізна табличка: "Остановись прохожий! Здесь был основан лагерь рыбаков". Кажуть, місцеві створили тут "рибацьке братство" — на цьому місці добра риболовля.

На косі ми зустріли 24-річну вінничанку Марину Гудзенко із хлопцем.

— Позаторік їздили сюди на базу політеху "Ювілейний", — розказує вона. — Випадково сюди зайшли. Я красивішого місця в житті не бачила. Вода — прозора, видно, як риби плавають. Цього року взяли палатку, котелок. Сергій рибалить, а я варю уху.

Переважна більшість вінницьких турагентств відправляють клієнтів відпочивати за межі області. Сім фірм, до яких ми телефонували, запропонували екскурсії областю або лікування в санаторіях Хмільника та Немирова.

Пропозиції відпочинку туристів — із поселенням, харчуванням — мали дві фірми. Вінницьке агентство "Укрвінітур" рекомендує турбазу в селі Печера Тульчинського району.

— У цьому місці пороги Бугу, там велика течія, — розповідає про печерську базу директор "Укрвінітуру" 47-річна Ольга Гандурська. — Є сауна, більярд, бар. Двомісний "люкс" у котеджі за добу коштує 160 гривень. Номер із туалетом та душем на вулиці 90 гривень. Обід — майже 30.

У селі над скелястим берегом стоїть стара дерев"яна церква та оборонна вежа. Неподалік — млин ХІХ ст. Родзинка місцини — пам"ятка архітектури маєток Потоцьких, парк та родинна усипальниця.

Тур вихідного дня Наддністер"ям пропонує і вінницька агенція "Меркурій".

— Їдемо до села Лядова Могилів-Подільського району, — розповідає директор агенції Олександр Рубан, 39 років. — Там скельний чоловічий монастир над Дністром. Далі село Бронниця — надзвичайно красиве. Через Дністер видно Молдову. Під вечір вирушаємо у Бушу Ямпільського району, де є пам"ятки археології, останки фортеці.

Зупиняються туристи в Букатинці.

— Там скульптор Олексій Альошкін викупив п"ять хат-мазанок і створив у кожній із них музей, — веде далі Рубан. — У хатах багато українських старовинних речей. Гості ночують у них.

Коштує тур вихідного дня з однією ночівлею 150 грн із людини. У скульптора можна зупинитися і приватно.

Більше про місця для проживання туристів на Вінниччині дізнатися не вдалося. В Інтернеті інформації про них немає. Туристичних довідників у магазинах не пропонують.

Щодо місць для туристів кореспондент "ГПУ" кілька днів марно намагалася поговорити із чиновниками обласного та міського управлінь туризму.

— Якщо чесно, — говорить директор "Укрвінітуру", — то влаштовувати відпочинок туристів в області поки не дуже виходить. Ніяких новинок. Область спільно із приватними фірмами мали б розробити програми, маршрути, якісь пропозиції вносити.

Кажуть, на всеукраїнських туристичних виставках область почала активно брати участь. Багато районів друкують рекламні брошурки. Та де їх може дістати турист, залишається загадкою.

Зараз ви читаєте новину «На турбазі "Енергетик" порція макаронів коштує 50 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути