середа, 21 листопада 2007 18:43

На підготовчі заняття до школи можна водити п"ятирічних

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Учителька школи №15 Анна Гаращук залишила в класі на час занять маму Арсена, бо хлопчик ніяк не хотів її відпускати. Решта батьків чекають у коридорі
Учителька школи №15 Анна Гаращук залишила в класі на час занять маму Арсена, бо хлопчик ніяк не хотів її відпускати. Решта батьків чекають у коридорі

16 листопада до шкіл Вінниці на безкоштовні підготовчі заняття вперше повели 5-річних дітей. Батьки таким чином зможуть дізнатися, чи візьмуть їхніх дітей до першого класу наступного року.

До N15 із 30 шкіл міста дітей водять у суботу зранку та в четвер після 17 год. В інших закладах такі заняття розпочнуться після нового року.

У коридорі школи N15 плаче п"ятирічний хлопчик. До класу він хоче йти лише з мамою. До школи малюк прийшов уперше.

— Я не можу йти з тобою до класу, так не прийнято, буду тут у коридорі, — втішає малюка 26-річна Анна Гаращук.

5-річний Арсен тулиться до мами й заперечно хитає головою на її слова.

— Та заходьте удвох, — запрошує вчителька Світлана Чубатюк. — Посидите на уроці, все одно малий не заспокоїться.

Мама з сином сідають за останню парту. Кілька батьків очікують у коридорі.

На таких заняттях дітей вчать читати, писати та рахувати. Вчителі спостерігають за майбутніми першокласниками. Потім кажуть батькам, чи готова дитина йти до школи.

— Нас попередили, що в дитсадках наступного року не буде підготовчих груп. Мушу поводити малого до школи, щоб знати, чи доведеться ще рік водити до старшої групи, — скаржиться 25-річна вінничанка Ірина Марущак.

Підготовчі групи в дитсадках не формуються вже два роки через малу кількість дітей.

— Із двох груп у нас залишається лише 10 дітей, що не підуть до школи, — говорить завідуюча дитсадком N76 Людмила Рибаченко, 55 років. — У групу їх слід об"єднувати з різних дитсадків, але ніхто цього не робить.

До школи мають йти лише ті діти, яким до 6 вересня виповниться 6 років. Учителі кажуть, що п"ятирічні діти більш непосидючі та неуважні. Важче запам"ятовують матеріал.

— Якщо батьки не хочуть віддавати дитину ще на рік до старшої групи, вони можуть взяти довідку в лікарні, що дитина фізіологічно готова до школи. Без цієї довідки дитину до школи не приймуть, — каже вчителька школи N29 Ірина Кваскова. — Торік ми взяли п"ятирічного хлопчика, але він був добре підготовлений, навіть вивчив табличку множення.

Підготовчі заняття проходять щотижня та триватимуть до кінця квітня. Дитина може їх не відвідувати, але весною обов"язково має скласти усний тест, за допомогою якого вчителі визначають готовність до школи.

— Це нескладні задачки на логічне мислення та пам"ять, — пояснює Ірина Кваскова. — Якщо з десяти запитань дитина відповіла лише на три, в школу не приймаємо, або радимо позайматися з репетитором.

За кілька занять учителі змінюються. Батьки з дітьми можуть вибирати, до кого записатися до першого класу.

— У мого сина була вихователька в садочку Олена Борисівна, він її дуже любив, — розповідає мама Галина Остапенко. — Тепер каже, що піде вчитися тільки до вчительки з таким ім"ям. Чесно, обійшла всі школи, але ніхто з таким іменем клас не набирає. Була Ілона Борисівна, але вона синові не сподобалася.

Зараз ви читаєте новину «На підготовчі заняття до школи можна водити п"ятирічних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі