пʼятниця, 04 травня 2007 07:06

На парад виїде єдиний в Україні фронтовий "додж"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Слюсар Вінницького клубу антикварних автомобілів ремонтує американський джип ”додж”, на якому воювали радянські солдати
Слюсар Вінницького клубу антикварних автомобілів ремонтує американський джип ”додж”, на якому воювали радянські солдати

Десять машин часів Другої світової готує до параду в День Перемоги вінницький Клуб антикварних і спортивних автомобілів "КАІСА". Майстри поспішають відремонтувати американський джип "Додж 3/4".

Автоклуб "КАІСА" розташований на автодромі за 5 км від Вінниці в бік села Лука-Мелешківська. Просто неба й під накриттям тут стоять зо два десятка старих машин — "запорожці", "волги", "москвичі", вантажівки. Член клубу Святослав Гребінь, 40 років, веде показати "додж". Машина без коліс.

— В Україні таких джипів більше не лишилося, — каже Святослав. — Господар "доджа", автомайстер із Сум, не мав грошей на його реконструкцію і продав нам. Ремонт забере десь тисяч вісім доларів.

"Доджі" потрапляли під час війни до Червоної Армії за лендлізом — програмою допомоги технікою, амуніцією та харчами від США.

Колишня бойова техніка клубу дістається в занедбаному стані. Її знаходять за оголошеннями або через знайомих. Кілька машин клуб купив у селян, які їх використовували як тягачі чи трактори.

— Ремонт такої може затягнутися. Запчастин на ринку вже не купиш, їх треба шукати чи виготовляти, — продовжує майстер. — Купуємо все за свої гроші.

Цього року вулицями Вінниці пройдуть два мотоцикли з колясками, джипи "віліс" та "додж", польова кухня, дві полуторки та бойова пушка ЗІС-3.

— Вона стріляла по німцях. Ми дуло переробили, вже для бою не годиться, — запевняє директор клубу Юрій Савельченко, 64 роки.

Для параду шофери вдягнуть справжню військову форму 1941–1945 років. Мундири й нагороди вони збирали шість років. На огляд виставлять три трофейні кулемети, чотири автомати та шість гвинтівок. Їх можна буде потримати в руках. Усіх пригощатимуть солдатською кашею. Парад розпочнеться об 11.00 9 травня біля мерії і закінчиться в парку Горького. Після цього в кінозалі "Райдуга" ветеранам покажуть концерт.

Парад техніки клуб "КАІСА" започаткував чотири роки тому. Цьогоріч на нього мерія виділила 200 л бензину А-80.

Зараз ви читаєте новину «На парад виїде єдиний в Україні фронтовий "додж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі