пʼятниця, 16 листопада 2007 07:09

На новій фермі коровам крутять сонати Бетховена

Автор: фото: Наталія ГУРІНОВИЧ
  На фермі підприємства ”Подільський господар-2004” у селі Велика Медведівка Шепетівського району Хмельницької області першою із відром іде доярка Антоніна Кузьомко, за нею — лаборант
На фермі підприємства ”Подільський господар-2004” у селі Велика Медведівка Шепетівського району Хмельницької області першою із відром іде доярка Антоніна Кузьомко, за нею — лаборант

Біля тваринницького комплексу в селі Велика Медведівка Шепетівського району Хмельницької області ростуть туї, площа заасфальтована. Багнюки немає. Біля прохідної — дві дерев"яні фігурки казкових персонажів, схожих на гномів.

На прохідній ферми черговий просить одягнути білий халат.

— Такий припис, — пояснює він. — У нас тут усе по-новому.

За 10 хв. до початку доїння в корівнику лунає музика з гучномовця.

— Ставимо класику — сонати Бетховена, — зазначає обліковець-лаборант Галина Олійник, 29 років. — Власники дали диск. Щодня впродовж доїння вмикаємо DVD-програвач. Кажуть, від музики збільшуються надої. Результат поки що не відстежували. Спочатку худоба лякалася й погано йшла в бокс для доїння. Музику вмикали тихенько. А зараз нічого, голосніше грає. Якщо чесно, ми самі звикали разом із корівками до музики.

Колишню колгоспну ферму підприємство "Подільський господар-2004" викупило два роки тому. У реконструкцію вклали 5 млн грн. Нині на фермі 233 корови. Щодоби здають 1,5 т молока.

У корівниках прибирають двічі на день.

— Раніше доводилося працювати по коліна в гною, а зараз на фермі й запаху не має, — хвалиться доярка Галина Захорська, 36 років. — Усе спеціальні машини викачують. Скрізь чистенько, ми й самі в білих халатах ходимо.

Корови мають спеціальні лежаки. Під час реконструкції будівельники заклали в підлогу старі машинні скати і вкрили глиною. Їх встеляють соломою. Коровам тепліше. Так вони отримують масаж.

Тимошенко назвала комплекс "шепетівським проривом"

— Важкувато працювати, — зізнається скотарка Марія Верхогляд. — Корови в чистоті мають бути. Доглядаємо за ними цілодобово. У колгоспі не платили, то й не вимагали. А тут зарплата вчасно, але і спрос більший.

Комплекс ферми відкрили у вересні цього року. Стрічку перерізала лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, яка мала в регіоні передвиборні зустрічі. Вона назвала відкриття комплексу "шепетівським проривом" у сільському господарстві.

На фермі працює 20 осіб. Середня зарплатня — 1,5 тис. грн. 34-річний зоотехнік Ганна Максимчук контролює роботу ферми через комп"ютер.

— За допомогою програми, — розповідає зоотехнік. — Стежимо за кожною корівкою. Погляньте на монітор: у графах зазначені надій, дата отелення, кількість днів лактації, хвилин жування тварини. Майже все життя тварини. Головне — правильно ввести дані, а далі справа техніки.

Доїння корів проводять на італійському обладнанні "Мілк-Лайн". Коштує воно 1,5 млн грн. Запрограмоване так, щоб починати доїння о 6-й ранку та 18-й.

Місце для кожної корови в доїльному боксі обладнане електронним табло. На ньому миготять цифри, що показують кількість молока. Чути приглушений шум апаратів. На підлозі лежить багато шлангів.

До молока люди не мають доступу. По трубах воно одразу потрапляє до охолоджувальних камер.

— Молоко захищене від навколишніх впливів, — зазначає Анатолій Паляниця, директор  підприємства "Подільський господар-2004", що є власником ферми. — Якість нашого молока відповідає європейським стандартам. В Україні таке рідко де можна зустріти.

До Нового року на ферму планують завести ще 500 голів. Приміщення для другого корівника вже підготували.

— Наше підприємство має мережу молочно-тваринних ферм в різних районах Хмельницької та Чернівецької областей. Дійне поголів"я у нас 2 тисячі голів. На відгодівлі утримуються 6 тисяч голів молодняка великої рогатої худоби, — продовжує Анатолій Паляниця. — Плануємо будувати аналогічні комплекси по два щороку. Наступний відкриємо в селі Вишневому у Шепетівському районі.





Колись дійних корів у районі було в 12 разів більше


— Молочно-товарний комплекс у селі Велика Медведівка єдиний  в області, й таких лише два в Україні, — каже головний зоотехнік управління агропромислового розвитку Шепетівської райдержадміністрації Ірина Монар. — Після його відкриття 2007 рік можна вважати роком відродження тваринництва на Шепетівщині. Майбутнє саме за такими новітніми комплексами як у "Подільського господаря".

У Шепетівському районі 5 тис. голів великої рогатої худоби. З них 900 — дійні корови. 233 утримує господарство "Подільський господар-2004" у Великій Медведівці.

— Свинарство в районі, на жаль, кульгає, — веде далі Монар. — Господарства утримують по 50–60 тварин для власних потреб.

Для порівняння, 1989 року Шепетівський район мав 42 тис. голів худоби, з них 11 тис. — дійних.

На Вінниччині намагаються зберегти поголів"я

Поголів"я худоби на Вінниччині нині зменшується. Причина — через літню посуху бракує кормів.
— Нині завдання номер один — зберегти поголів"я, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації 48-річний Василь Черній. — Господарники будуть ділитися кормами.
Одне з найбільших у області господарств "Радівське" в Калинівському районі тримає 1,5 тис. голів рогатої худоби та до 2 тис. свиней.
— Зараз ми на нульовій рентабельності, — розповідає голова господарства Анатолій Пачевський. — Не можу сказати, що зовсім невигідно тримати тварин — держава дає по 5 копійок за кожен зданий кілограм живої ваги тварини. Але ні збільшувати, ні зменшувати поголів"я найближчим часом не збираємося.
Олена ПЕТРИК

Зараз ви читаєте новину «На новій фермі коровам крутять сонати Бетховена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі