четвер, 11 листопада 2010 18:44

На курсах екстремального водіння вчать прогнозувати аварії

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Іван Каченюк
Іван Каченюк

"Найбільш аварійною у Вінниці назвав би центральну частина міста, особливо перехрестя вулиць Блока та Пирогова. Також Келецьку, Соборну та Хмельницьке шосе, — розповідає Іван Каченюк, 74 роки, інструктор курсів екстремального водіння при Вінницькому обласному автоучкомбінаті. Має 49 років стажу водіння.

— Найчастіше аварії трапляються через те, що водії не виконують вимог дорожніх знаків та розмітки. Також не всі мають достатні навички водіння. Аваріям сприяють погані дороги.

Чого можна навчитися в школі екстремального водіння?

— Головне — знати моделі всіх можливих аварій, щоб випередити подію правильним рішенням. Студенти запитують про правила їзди під час ожеледиці, густого туману чи дощу. Ми моделюємо реальні ситуації на спеціально обладнаному автодромі й тренажерній залі. Проводимо анкетування серед студентів. Визначаємо рівень підготовки та психологічний стан. Для кожного складаємо індивідуальний навчальний графік. Передбачено 13 годин теоретичного навчання та 10 годин практичного. Ці курси для людей із низькою підготовкою, для підвищення майстерності наших учнів та для людей, що мали перерву водіння п'ять-десять років.


Як радите поводитися, коли в аварію все-таки потрапив?

— Не панікувати. Якщо машина перекинулася, негайно треба покинути її. Бо може протекти бензин і авто загориться. Щоб повітряна подушка не завдала удару під час аварії, категорично не можна знімати зі спинки сидіння підголовники. Буває, водії їх знімають, а потім отримують удар в обличчя й ламають шиї.

Зараз ви читаєте новину «На курсах екстремального водіння вчать прогнозувати аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі