четвер, 23 вересня 2010 18:05

На кожного учня здають по 30 кілограмів картоплі

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  22 вересня у Ладижинській школі №2 діти їдять кашу з курятиною. На десерт — мармелад
22 вересня у Ладижинській школі №2 діти їдять кашу з курятиною. На десерт — мармелад

— Торік у шкільній столовій дитина могла пообідати за 3,50. Цього року вже 5 гривень коштує, — розповідає 30-річна Ольга Мироненко з Вінниці. — Донька навчається в четвертому класі. Раз на день мають давати гарячий обід. Але замість каші чи супу дають булку з ковбасою або котлетою.

У селі Северинівка Жмеринського району вперше батьки здають продукти для школи. На кожного учня — 30 кг картоплі, по 20 — моркви, капусти, цибулі.

— Раніше, коли були колгоспи, продукти брали в них. Тепер у приватного підприємця не завжди можна попросити, щоб допоміг, — говорить директор сільської школи Володимир Горлей.

— Якби не здавали продукти, то треба було б давати гроші. Купувати ту саму морковку чи картошку вдвоє дорожче. А тут же село. Моя сестра живе в Калинівці, то вони здавали на продукти по 200 гривень на півроку, — каже мати п"ятикласника Любов Олександрівна із Северинівки. Прізвища називати не хоче.

— У школах Гайсинського району безкоштовно харчуються учні початкових класів та діти пільгових категорій — сироти, позбавлені батьківського піклування, із малозабезпечених сімей. На це передбачено мільйон гривень на рік, — пояснює методист відділу освіти 39-річний Валерій Ушенко. — Більшість шкіл мають земельні ділянки, де вирощують овочі. Інвестори, зокрема товариство "Зернопродукт" та компанія "Зоря Поділля", виділяють крупи, олію.

У Ладижині дітей харчують безкоштовно. Місто належить до чорнобильської зони. У школі N2 батьки щомісяця додатково платять 2,5 грн за фіточаї.

Моя сестра живе в Калинівці, то вони здавали на продукти по 200 гривень на півроку

— Тричі на тиждень даємо дітям вітамінізовані напої — маємо морозильні камери, де зберігаємо заморожені малину, смородину, — розказує директорка школи Лідія Курочко. — Ще компоти із сухофруктів, сік. Щодня в раціоні салати — з буряка, квашеної капусти і зеленого горошку, тричі на місяць — корейська морква. Завжди є щось м"ясне. З напівфабрикатів — хіба що бендерики і пельмені, але беремо хороші. Даємо печиво, цукерки, фрукти.

Харчування у школах налагодили в Барському, Крижопільському, Козятинському, Липовецькому, Оратівському, Тульчинському, Ямпільському районах, містах Ладижині та Хмільнику.

— Понад 83 тисячі школярів годуємо безкоштовно, — говорить 32-річна Тетяна Федяєва з обласного управління освіти. — 11,5 тисячі школярів — за рахунок Чорнобильського фонду. В більшості сіл харчування організоване за рахунок сільгосппідприємств або батьків. Усі учні перших–четвертих класів мають бути забезпечені гарячими обідами. Якщо в школі немає гарячого харчування для молодших школярів, батьки можуть звернутися зі скаргою в санепідемстанцію та відділ освіти.

Зараз ви читаєте новину «На кожного учня здають по 30 кілограмів картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі