вівторок, 18 грудня 2007 19:08

На Хмельниччині від лептоспірозу померло п"ятеро людей

У Хмельницькій області цього року зареєстрували 25 випадків захворювання на лептоспіроз. Це на чотири  менше від торішніх показників. Померли п"ятеро осіб. Торік — троє.

— В усіх летальних випадках люди інфікувалися через водойми, — каже лікар-епідеміолог облсанепідемстанції Володимир Лукіянчук. — В окропі бактерії гинуть миттєво, але стійкі до низьких температур. У воді вони активні до 30 діб.

Останній смертельний випадок зафіксували в листопаді. Мешканець Хмельницького 59-річний Петро Горницький заразився на риболовлі.

Лептоспіроз найчастіше поширюють миші та пацюки. Їх послід потрапляє у воду з зерном та сміттям. Також дикі та домашні тварини, крім котів та собак, із сечею та випорожненнями виділяють велику кількість лептоспір.

— Симптоми хвороби нагадують застуду: підвищена температура, головний біль, загальна слабкість, — каже Володимир Лукіянчук. — Якщо своєчасно не звернутися до медиків, максимум за 10 днів людина помре.

22-річна Вікторія Козак, мешканка села Ілляшівка Старокостянтинівського району Хмельницької області, 26 серпня відчула слабкість. За п"ять днів помела.

— Коли захворіла, то подумали, що це грип, — згадує бухгалтер Ілляшівської сільради Наталя Мельник. — Гарною була дівчиною. Мати працює на почті, батько механізатором. А вона в нас працювала обліковцем.

Зараз ви читаєте новину «На Хмельниччині від лептоспірозу померло п"ятеро людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі