пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:12

На гербі Бершадського району зобразили вежу села Баланівка

 

Новий герб Бершадського району презентували у Вінниці на творчому звіті району. Його виконано у білих та червоних кольорах. Посередині —  сторожова вежа ХVІІ ст. із села Баланівка.

Праворуч від неї — срібний хрест Брацлавського воєводства. Ліворуч — золоте сонце, символ Поділля. На прапорі, того самого кольору, що й герб, довга горизонтальна смуга символізує Південний Буг, вертикальні — річки Дохна та Удич.

— Одним депутатам не сподобалося те, що вежа нагадує про панування поляків на нашій землі, бо зводилась у ті часи, — розповідає 58-річний перший заступник голови Бершадської райадміністрації Віктор Максимчук, який є співавтором герба. — Інші критикували готичні вікна, мовляв, не в українському стилі. Але врешті герб затвердили на сесії райради. Можливо, тепер вежу визнають історичною пам"яткою і допоможуть коштами на її утримання.

На першому гербі, подарованому місту Бершадь російською імператрицею Катериною ІІ, було зображене земляне укріплення.

— Вибрали укріплення, бо інших визначних місць у Бершаді не було, — говорить спеціаліст з комп"ютерного забезпечення райдержадміністрації 49-річний Василь Коновал.

Другий герб району прийняли за радянських часів. Угорі був напис "Бершадь". Унизу ліворуч на червоному тлі — два колоски. У правій частині — стилізоване зображення цукрового заводу та дві половинки шестерні.

Зараз ви читаєте новину «На гербі Бершадського району зобразили вежу села Баланівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі