середа, 10 жовтня 2007 07:01

На гарячу воду запровадять зимові та літні тарифи

  Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Роман Аксельрод
Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Роман Аксельрод

У Вінницькій області є кілька котелень, що подають гарячу воду в багатоквартирні будинки протягом літа. Найкраща ситуація — у Вінниці. Наприклад, підприємство "Маяк" майже ціле літо забезпечувало гарячою водою значну частину мікрорайону Вишенька.

Переважна більшість котелень області влітку не працювали, каже начальник обласного управління житлово-комунального господарства 51-річний Роман Аксельрод.

— Улітку подавати гарячу воду збитково, — пояснює Роман Аксельрод. — Помешкання не опалюються, а колектив та котельня все одно працюють.

За дорученням уряду ми зобов"язали всі теплопостачальні підприємства підготуватися до переходу на два тарифи. Узимку на гарячу воду буде одна ціна, а влітку — інша, вища за теперішню. Попробуємо запровадити це з січня. Чекаємо, коли нам дадуть правила розрахунку.

Чи зросте тариф на опалення та гарячу воду?

— Це вирішують органи місцевого самоврядування. Судячи з сьогоднішньої ситуації, тариф піднімуть. Із часу встановлення існуючого тарифу в середньому на 10 відсотків збільшилася вартість енергоносіїв, мастила, труб, котлів. Зросла мінімальна зарплата.

Коли реально розпочнеться опалювальний сезон?

— За умови, що середньодобова температура повітря протягом трьох днів становить 8 градусів. У Могилеві-Подільському, який знаходиться південніше, опалювальний сезон завжди починається на місяць пізніше, ніж у Вінниці.

Які з районів області є найбільшими боржниками з оплати газу?

— Найбільше боргів у Калинівки. Там теплопостачальні організації розрахувалися лише на 23 проценти. А в Тиврові за газ розрахувалися стовідсотково. Вінницькі підприємства "Міськжитлотепло" та "Маяк" — також повністю. "Газ України" не заключить договору на поставку газу без стовідсоткових проплат. У районах обіцяють розрахуватися до початку опалювального сезону.

Як ви опалюєте власну квартиру?

— У житті б не дозволив, щоб мені ставили індивідуальне опалення. Я живу в звичайні квартирі в багатоповерховому будинку. Багато років тому я поставив електробойлер на гарячу воду, розуміючи, що все одно влітку її не буде. Якщо буде введено двоставковий тариф і гарячу воду даватимуть цілий рік, я повернуся до централізованого постачання.

Зараз ви читаєте новину «На гарячу воду запровадять зимові та літні тарифи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі