четвер, 23 серпня 2007 07:03

На добудову школи батьки здають по 200 гривень

Автор: фото: Ян ДАНИЛЕНКО
  У селі Вовчок Немирівського району мама учня Ольга Мельник (у світлій футболці) працює на будівництві нового приміщення місцевої школи
У селі Вовчок Немирівського району мама учня Ольга Мельник (у світлій футболці) працює на будівництві нового приміщення місцевої школи

До 1 вересня в області мали здати дві нові сільські школи. Майже готова школа в селі Рівне Мурованокуриловецького району. Восьмирічку у Вовчку Немирівського району добудувати не встигли.

— Моя донька Тетяна торік закінчила школу. Навчалася ще в старому приміщенні, — розповідає житель села Вовчок Микола Басовський. — А син Сергій у п"ятому класі. З осені ходитиме до нового. Хай навіть і не з першого вересня. Батьки обіцяли підтримку директорові й дотримали слова — ремонти в класах робили самі. Я щось робив власноруч, на щось здавав гроші.

Через село йде траса на Немирів та Вінницю. Автобуси зупиняються неподалік крамниці. Навпроти неї стоїть дореволюційна стара школа, в якій навчалися 114 дітей. Мощений шлях веде на пагорб до сільради. За нею видно дах нової школи. Зводити її припинили 1996-го, коли провели газ і водогін. Відновили роботи торік.

Нині в просторих приміщеннях будівельне сміття. З десяток людей неспішно щось роблять. За коридори, спортзал та їдальню ще не бралися.

— Будівельники трохи поробили в борг і чекають. Із запланованих 760 тисяч гривень із держбюджету дали лише 400, — розповідає сільський голова Микола Кобринчук. — Гроші обіцяють із дня на день. Головне, школу відкриємо-таки цього року.

Цегляні стіни новобуди утеплили пінопластом. На двох поверхах поставили металопластикові вікна. Батьки школярів  поштукатурили стіни класів і постелили підлогу. На запитання, як селяни допомагали будівництву, директор чіткої відповіді не дає.

— Одні батьки робили ремонт, інші збирали гроші, — каже директор Віталій Нестленко.

Рівненську двоповерхову школу в Мурованокуриловецькому районі допомагали будувати і батьки, і вчителі. Залежно від кількості учнів у класі та обсягу внутрішніх робіт люди здавали від 50 до 200 грн. Менше платили ті, хто робив ремонт власноруч.

— Нову одинадцятирічку в Рівному почали будувати 16 років тому. Через п"ять років довгобуд завалився, — розповідає директор. Торік розпочинали майже з нуля.

Стара школа займала старий панський маєток. Тут навчалися 150 учнів. Нині будівля в аварійному стані. Нова школа розрахована на 198 учнів. До неї ходитимуть діти з сусідніх сіл: Дружби, Нишівців, Іраклієвки, Жеребилівки.

Цьогоріч в області мають здати 12 із 35 сільських шкіл-довгобудів.

Зараз ви читаєте новину «На добудову школи батьки здають по 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі