четвер, 12 червня 2008 20:41

На час відпустки радять ставити сигналізацію

Вінничанка 35-річна Олена Наумова в липні збирається їхати із родиною на відпочинок у Крим. Завжди на час відпустки залишали квартиру без нагляду. Вхідні двері закривали на кодований замок. Металопластикові вікна замикали на ключ. У кухні залишали ввімкнене світло, ніби є хтось удома.

— Торік нас пограбували, — жаліється жінка. — Витягнули DVD-програвач, телевізор, прикраси та 5 тисяч гривень. Ніхто з сусідів нічого не бачив, а замок у вхідних дверях був зламаний.

Цього літа родина Наумових встановить у квартирі сигналізацію.

— Знайомий поставив сигналізацію з підключенням до пульту приватної фірми "Юрекс", — пояснює чоловік Олени 38-річний Віталій Наумов. Тепер їхня квартира охороняється з усіх боків, а не тільки вхідні двері.

Охоронні фірми у Вінниці пропонують встановити сигналізацію на період відпустки. Людина орендує обладнання місяць чи два, а потім повертає.

— По квартирі ми встановлюємо радіокеровані датчики, — розповідає директор компанії "Юрекс" 49-річний Віктор Крижанівський. — Їх не треба з"єднувати дротами, тому можна легко забрати. Така система обійдеться приблизно в 3500 гривень. Можна поставити звичайні датчики. Це коштуватиме десь 1500 гривень, а договір заключити на місяць чи два.

Перед установленням сигналізації на квартиру приїжджає інженер охоронної фірми. Оглядає кімнати й каже, скільки треба датчиків. На двох перших і останньому поверхах крім датчиків на відкриття вхідних дверей установлюють ще й такі, які реагують на рух та розбиття скла. У приватних будинках ставлять датчики відеоспостереження на вулиці.

За обслуговування системи на пульті у Вінницькій області платять від 100 до 150 грн у місяць. Ще 650–1500 коштує обладнання. На недовготривалий термін техніку беруть в оренду. За угоду на місяць доведеться заплатити 400–500 грн.

Найчастіше на датчики ловимо котів

Послугу на короткий час надає і приватна охоронна фірма "Фортеця-гарант". В оренду дають передавач, а датчики треба купити. Усе коштуватиме 1,2–2 тис. грн. Абонплата за місяць — майже 150 грн.

— Буває, що квартиру підключають на пульт охоронної фірми тільки на час відпустки. А потім використовують сигналізацію в автономному режимі, — каже директор фірми "Фортеця-гарант" 42-річний Андрій Копецький. — Ми забираємо тільки орендований передавач, а куплені датчики сигналізації залишаються в клієнта. Система починає "пищати", коли відкриваються вхідні двері. Цей сигнал нікуди не передається. Але його можуть почути сусіди й злякатися крадії.

Віталій Наумов хоче поставити сигналізацію на рік. Улітку приватні фірми пропонують послуги з 35% знижкою. На сигналізацію чоловік планує витратити 1800 грн.

— Найчастіше грабують перші й останні поверхи, — розповідає працівник фірми "Безпека" Володимир Мороз, 35 років. — На такі квартири радимо ставити посилену сигналізацію. Вона блокує вікна й двері, коли поступає тривожний сигнал на пульт охоронної фірми.

Сигналізацію підключають через стаціонарний телефон. Але можна використовувати бездротовий зв"язок — радіо або GSM. Як швидко тривожне повідомлення надійде по GSM-зв"язку, залежить від операторів. У святкові та вихідні дні, коли мережі перевантажені, сигнал іде довше. Сигналізацію на місяць-два ставлять тільки на лінії радіо- та GSM-зв"язку, щоб не тягнути додаткових дротів. Надійнішою охороною квартири вважають систему через телефонний дріт. Вона спрацьовує, навіть коли його перерізають.

У квартирах із тваринами варто встановити датчики руху, які не реагують на істот вагою до 30 кг.

— Найчастіше на датчики ловимо котів, — продовжує Володимир. — Вони кидаються на блимаюче світло й чіпають лапами. Про тварин у квартирі обов"язково треба попередити охоронну фірму.

Охоронці не радять залишати ключі на сусідів.

— Було, родина залишала сусідам ключі, а після відпустки їх квартиру грабували, — додає Мороз.

Зараз ви читаєте новину «На час відпустки радять ставити сигналізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі