четвер, 27 березня 2008 18:48

На час реконструкції хрущовок жильців звільняють від квартплати

Автор: фото Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Робітники вінницької будівельної фірми ”Ефа” зводять шатровий дах на п’ятиповерховій хрущовці по Хмельницькому шосе, 89. Дванадцять будівельників працюють уже два тижні. Вони поміняють каналізаційні труби, вікна та двері
Робітники вінницької будівельної фірми ”Ефа” зводять шатровий дах на п’ятиповерховій хрущовці по Хмельницькому шосе, 89. Дванадцять будівельників працюють уже два тижні. Вони поміняють каналізаційні труби, вікна та двері

Місяць тому почався ремонт трьох п"ятиповерхових будинків на Хмельницькому шосе у Вінниці. Замінять каналізаційні труби на пластикові, відремонтують дах, надбудують мансарди та утеплять стіни.

— Це перші хрущовки, збудовані у 60 роках, — розповідає начальник ЖЕКу N6 Тетяна Дудник. — Вони будувалися наспіх і були розраховані на 30 років. Термін експлуатації давно закінчився, і тепер домам потрібен серйозний капітальний ремонт. Люди постійно жалілися, що протікає дах. Тому ті три будинки почали ремонтувати в першу чергу.

Біля ринку "Лісопарк", за яким знаходяться хрущовки, зібралося кілька пенсіонерок. Вони спостерігають, як робітники надбудовують мансарди на даху.

— Бачте, Лєночка, будемо жити як аристократи, — говорить 59-річна Ілона Литвин, — нам балкончики зроблять. Чула, що можна буде на кришу виходити.

Жінки мешкають у будинку з дня його заселення. Капітальних ремонтів не проводили. ЖЕК лише перефарбовував стіни та лагодив двері.

— Найтяжче було кілька останніх років, — зітхає Олена Приходько, 67 років. — Як тільки надворі злива — текло по потолку. Правда, відтоді як почали ремонт робити, у мене стіни потріскалися. Робочі там якісь балки вбивали. Та то нічого, аби на голову не текло.

В однокімнатній квартирі 30-річної Валентини Куйбишевої, яка придбала квартиру два місяці потому, потріскалася стеля.

— Коли купляли житло, думали, що над нами надбудують ще поверхи, — розповідає жінка. — Нас в ЖЕКу попереджали, щоб не робили ремонт, бо дім ремонтуватимуть. Кажуть, що видадуть ключі від даху, і там можна буде білизну посушити, зробити кладовку. Хотіли добудувати собі другий рівень у квартирі, але не дозволили.

Пологий дах хрущовки замінять на шатровий. За словами комунальників, така перебудова хоч і дорожча, проте надійніша.

Хотіли добудувати собі другий рівень у квартирі

— Пологий дах — дуже м"який, через шість-сім років потребує ремонту, — каже Дудник. — Шатрові покриють шифером. Його надійність більше двадцяти років. На краще зміниться зовнішній вигляд будинків, що стоять при в"їзді до міста.

На ремонт трьох хрущовок за загальноукраїнською програмою з капітального ремонту будинків виділили 3,84 млн грн. Проте на рахунок надійшло лише 768 тис. грн. Комунальники не знають, коли закінчать роботу.

— Зараз на трьох об"єктах працюють три будівельних бригади, — розповідає начальник обласного управління житлокомунгоспу 52-річний Роман Аксельрод. — За кошти, що надійшли з держбюджету, зроблять що можна. І чекатимуть нового фінансування.

Цього року почнеться реконструкція інших хрущовок на Вінниці. На  п"ятиповерхових будинках мають надбудувати ще три поверхи з пінобетону — він легкий і добре зберігає тепло. Фундамент укріплять металевими конструкціями. Доверху зведуть металевий каркас. Ззовні планують зробити ліфти. Проекти цього будівництва не завершені.

— Перші надбудови плануємо робити через півроку в мікрорайоні "Вишенька", — веде далі Аксельрод. — Там хрущовок найбільше. Під час перебудови відселятимуть мешканців лише верхніх поверхів. Решта залишаться у своїх квартирах. За умовами загальноукраїнської програми протягом ремонту люди не платитимуть квартплату.

По Вінниці мають перебудувати 200 п"ятиповерхівок.

Зараз ви читаєте новину «На час реконструкції хрущовок жильців звільняють від квартплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі