вівторок, 05 лютого 2008 17:41

На безкоштовну стрижку приходять переважно чоловіки

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Стажери курсів перукарів Людмила Мельник та Наталія Драчук  (зліва направо) стрижуть клієнтів в учбовому класі Будинку офіцерів у Вінниці. Пенсіонер Василь Волкотруб (на передньому плані) не боїться, що його стриже учениця.  Приходить сюди вдесяте
Стажери курсів перукарів Людмила Мельник та Наталія Драчук (зліва направо) стрижуть клієнтів в учбовому класі Будинку офіцерів у Вінниці. Пенсіонер Василь Волкотруб (на передньому плані) не боїться, що його стриже учениця. Приходить сюди вдесяте

Перед перукарнею-майстернею на першому поверсі Вінницького Будинку офіцерів сидять п"ятеро пенсіонерів — троє чоловіків та дві жінки. Тут по буднях учні курсів перукарів роблять безкоштовні стрижки.

Із кімнати виходить літній чоловік. Задоволено пригладжує волосся, одягає чорну кролячу шапку. За ним заходить жінка, на вигляд років 50-ти, із коротким волоссям, пофарбованим у темний колір. Просить стажера трішки підрівняти кінчики, щоб надати зачісці форми.

Поряд Людмила Мельник готує до стрижки літнього чоловіка.  Вона відвідує перукарські курси другий тиждень. Зізнається, що стриже вдруге в житті. До неї підходить майстер Олена Довбуш, 37 років. Попереджає, що в чоловіка дуже м"яке волосся. Такому важко надати бажаної форми.

— Ні-ні, я не боюся стригтися в новачків. Був тут разів із десять, проблем не мав, — відказує Василь Волкотруб і повертає голову до Людмили. — Мене, як завжди, під "польку". Ваша учительниця знає.

У Людмили Мельник тремтять руки. Волосся на скронях вона зістригає обережно.

— Усі учні стараються, хоч не завжди гладко виходить, — каже майстер. — А буває, що приходять перестригатися до нас із інших перукарень.

У центрі кімнати на столику лежить книга пропозицій. Біля неї коробка для добровільних внесків. У ній кілька купюр по 2 грн та копійки.

— За мою пам"ять, напевно, десяту книжку списали, — говорить Довбуш. — Дякують і у віршах. Бувають нєрвні клієнти. Не розуміють, що стрижка стажиста може затягтися на годину.

Тримісячні курси перукарів у Міжнародному учбовому центрі коштують 2 тис. грн. Студенти та учні шкіл платять до 800 грн.

Олена Довбуш навчає перукарській майстерності два роки. За цей час випустила понад 200 перукарів, зокрема четверо хлопців.

— До чоловіків-перукарів жінок тягне магнітом. Хлопці й працюють по-іншому, серйозніше та відповідальніше, — додає Довбуш.

Нині у трьох групах на перукарів навчаються п"ятеро жінок.

— Це дуже мало. Ще три роки тому багато перукарень відкривалося — в одній групі було по 12 осіб, — зітхає директор курсів Галина Кравець.

Безкоштовно постригтися щодня приходять до 30 осіб. Переважно — чоловіки.

— Жінки не шкодують на себе грошей, стрижуться в перукарнях, — каже Олена.

Зараз ви читаєте новину «На безкоштовну стрижку приходять переважно чоловіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі