середа, 15 жовтня 2008 16:31

Музей чеського села відкрили в Козятині

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Біля входу в концертний зал ”Плеяда” у  Вінниці учасники мелитопольського колективу ”Чехоградська гудба” відпочивають після виступу. 28-річний Артем Тенсін,  Андрій Воєвода, 28 років, Михайло Шемчук 18 років та 17-річний Дмитро Фіцек виконували на сцені ч
Біля входу в концертний зал ”Плеяда” у Вінниці учасники мелитопольського колективу ”Чехоградська гудба” відпочивають після виступу. 28-річний Артем Тенсін, Андрій Воєвода, 28 років, Михайло Шемчук 18 років та 17-річний Дмитро Фіцек виконували на сцені ч

У Вінниці в концертній залі "Плеяда" відбувся ХІІІ Всеукраїнський фольклорний фестиваль чехів України. Приїхали 250 учасників із дев"яти областей України.

— Ми відчуваємо себе більше чехами, аніж українцями, — каже 16-річна Тетяна Фогель із Миколаївки, Козятинського району Вінниччини. Дівчина півроку танцює в ансамблі "Студанка". На фестивалі колектив представив чеські народні танці. — Відеозаписи національних танців нам привозять із Чехії. Ми дивимося, а потім вивчаємо. Вчимо чеську мову в школі. Із рідними спілкуємося і українською, і чеською.

У Миколаївці живуть 150 чехів. Перші поселенці з"явилися на території села наприкінці ХІХ ст.

У цей час у Вінниці закінчився тижневий візит чеської делегації. Гості зустрічалися із заступником губернатора Валерієм Коровієм.

— Нас зацікавили питання щодо сільського господарства, зокрема вирощування сої та рапсу, а також авіаційна галузь області, — говорить заступник посла Чехії в Україні Вітеслав Півонько.

Гості побували у Козятині, де в школі відкрився музей чеського села.

— Раніше музей знаходився в одній кімнаті, а тепер у дирекції з"явилася можливість виділити ще одну, — каже голова товариства "Голендерські чехи", 49-річна Лариса Лановик. — У музеї є меблі, посуд, книги, одяг, що колись належали жителям села, фотографії. Гості із Чехії подарували школі кілька книжок чеською мовою.

Всеукраїнський фольклорний фестиваль чехів України започаткований 1995 року в Одесі. У Вінниці відбувся вперше. Ініціатор — товариство "Голендерські чехи" села Миколаївка. Профінансувало проект Міністерство закордонних справ Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Музей чеського села відкрили в Козятині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі